MENIU

Buna Vestire pe 25 martie. Reţetă de chifteluţe de peşte în sos de roşii

Buna Vestire este prăznuită de Biserica pe 25 martie. În această zi este dezlegare la peşte.

Ingrediente:

  • 600-700 g file de peşte alb (proaspăt sau congelat)
  • o ceapă
  • 2-3 căţei de usturoi
  • o legătură de pătrunjel
  • o lingură de pesmet
  • o felie de pâine
  • sare
  • piper

pentru sos

  • 300 ml suc de roşii
  • o lingură ulei de măsline
  • 1/2 cană de apă 1-2 căţei de usturoi
  • o foaie de dafin
  • sare
  • piper

Preparare

Se spală peştele şi se usucă cu un şervet de bucătarie. Se taie în bucăţi, după care se dă prin maşina de tocat împreună cu ceapa şi usturoiul. Se pune compoziţia într-un castron şi se adaugă pătrunjelul tocat, pesmetul, pâinea deja înmuiată în apă şi stoarsă bine, sarea şi piperul. Se omogenizează. Se formează chifteluţele şi se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se introduc în cuptor pentru aproximativ 30 de minute.
Sosul
Usturoiul tăiat feliuţe se căleşte într-o lingură de ulei de măsline, până devine auriu. Se adăugă sucul de roşii, 1/2 cană de apă, sare, piper şi foaia de dafin. Se acoperă şi se lăsă să fiarbă la foc mic, până scade la jumătate. Când sunt gata chifteluţele se pun peste sos şi se lasă să dea 2-3 clocote. Se servesc calde.

Buna Vestire 25 martie. Tradiţii şi superstiţii. Ce nu ai voie să faci în această zi

Buna Vestire 25 martie. Totodată, conform tradiției românești, ziua de Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului, deoarece acum va cânta pentru prima dată cucul, vestitor important în viața omului.

Buna Vestire 25 martie. În această zi mare, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma.

Buna Vestire 25 martie. Pe de altă parte, dacă cântecul cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine.

Buna Vestire. Cea dintâi sărbătoare închinată Maicii Domnului

Buna Vestire 25 martie. Tradiția ne mai spune că în ziua Bunei Vestiri, oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul.

Buna Vestire 25 martie. În unele zone ale țării, de Buna Vestire, există obiceiul ca pomii să fie amenințați cu un topor și să fie stropiți cu țuică, fiindcă așa vor avea roade bogate, conform traditii-superstitii.ro.

Buna Vestire. Obiceiul aprinderii focului

Buna Vestire 25 martie. Un alt obicei al zilei de Blagoveștenie, întâlnit cu precădere în Maramureș, este acela de a aprinde focuri în curți până după miezul nopții sau până spre zori. Focurile sunt alcătuite din lucruri nefolositoare, adunate de prin ograzi, iar obiceiul poartă numele de “Noaptea Focurilor”.

Buna Vestire 25 martie. Superstiții şi tradiţii

Buna Vestire 25 martie.De Blagoveștenie se mănâncă pește, pentru a fi tot anul “ca peștele în apă”;

În ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că vor muri toți peștii din apa respectivă;

Buna Vestire 25 martie. Gospodinele nu au voie ca, în ziua de Blagoveștenie, să pună ouă sub cloșcă, fiindcă puii vor ieși cu două capete și cu patru picioare;

La o așa zi mare, cum e ziua Bunei Vestiri, e bine să punem pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor, care ne vor veghea tot restul anului, etc.

Buna Vestire 25 martie. O superstiție foarte cunoscută în popor, ne îndeamnă să credem că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și de Paște.

La Blagoveştenie se efectuau nenumărate acte de purificare a spaţiului, de alungare a şerpilor de pe lângă casă şi a insectelor şi omizilor din livezi: afumarea cu tămâie şi cârpe arse a clădirilor, curţilor, oamenilor şi vitelor (Transilvania, Banat); producerea zgomotelor de care să se sperie forţele malefice prin tragerea unui clopoţel legat de picior (Transilvania) sau lovirea fiarelor (Banat); aprinderea focurilor în grădini şi livezi; scoaterea din lăzi a straielor şi ţesăturilor la aerisit.

BUNA VESTIRE. Ce se întâmplă dacă numeri de câte ori cântă cucul de Buna Vestire

Buna Vestire 25 martie. Fertilitatea în noul an era invocată prin stropitul rădăcinii prunilor cu ţuică; ameninţarea cu securea a pomilor fructiferi că vor fi tăiaţi daca nu rodesc (Banat, Transilvania).

În alte zone ziua de Blagoveştenie era însă considerată neprielnică pentru rodul păsărilor, animalelor şi plantelor: nu se puneau cloştile sau se credea că din ouăle ouate în această zi nu ies pui; vacile nu se „goneau“; nu se semăna porumbul (Moldova, Bucovina).

Buna Vestire 25 martie. În schimb, în vestul ţării se obişnuia să se altoiască pomii, iar în nord, unde primăvara soseşte mai târziu, să se scoată stupii la iernat. Blagoveştenia era un timp favorabil pentru aflarea norocului şi rodului pomilor fructiferi pentru previziuni meteorologice.

Buna Vestire 25 martie. De asemenea, femeile strângeau apa provenită din neaua topită pentru a fi folosită în practicile de medicină şi cosmetică populară.

Importanţa sărbătorii este subliniată de sacrificiul peştelui care se mănâncă, indiferent daca ziua este de post sau de dulce.