MENIU

Bulion tradițional românesc. Rețeta originală de pastă de roșii recomandată de Radu Anton Roman

Bulionul reprezintă ingredientul de bază care dă gust preparatelor din bucătăria românească. În cartea care l-a consacrat, „Bucate, vinuri şi obiceiuri Româneşti”, regretatul gastronom Radu Anton Roman propune gospodinelor o reţetă tradiţională de preparare a pastei de roșii. Iată cum se face bulionul tradițional.

Înainte de a explica modul în care se realizează preparatul, Radu Anton Roman adresa, în careta sa, o mică ironie gospodinelor care au renunţat să mai folosească ingredientele naturale, preferându-le pe cele obţinute industrial. Este vorba despre sosuri de roşii ambalate în conserve, pline conservanţi şi alte ingrediente chimice.

Cea mai gustoasă zacuscă. Ce trebuie să faci cu legumele înainte de a le căli: trucul lui Radu Anton Roman

„Orăşencele nu prea mai fac bulion, pentru că sunt invadate de paste şi checeapuri, dar cine vrea să ştie ce pune în oală trebuie să cumpere…”, scria Radu Anton Roman. 

Rețeta tradițională de bulion. Secretul bucătarului Radu Anton Roman

Ingrediente bulion tradițional:

- 20 de kilograme de roşii coapte
- o ceaşcă de sare

Modul de preparare, potrivit autorului, este destul de simplu. Roşiile se taie în bucăţi şi se trec printr-o sită specială, care se mai găseşte şi astăzi prin magazine.

Magiun de prune fără zahăr, rețeta lui Radu Anton Roman. Ingredientul folosit de marele gastronom care dă o savoare aparte

Pulpa obţinută se pune la fiert timp de o oră, până când preparatul capătă aspectul unei paste. După ce s-a răcit, se toarnă în sticle sau în borcane şi se aşază în cămară.

Pentru siguranță, puteți turna la final o peliculă fină de ulei, înainte de a pune capacul fiecărui recipient. Astfel, vă asigurați că bulionul nu va fermenta peste iarnă.