Bugetul pentru 2019, atacat dur de sindicate
După ce opoziția a acuzat Guvernul că prezintă un buget science-fiction, construit pe cifre inventate, critici au venit și din partea sindicatelor. Proiectul arată o dată în plus că Executivul abia face față cheltuielilor, spun aceștia. Între timp, Ministerul Muncii lucrează la o nouă interepretare a legii salarizării, adică un nou mod de calcul al salariilor angajaților de la stat.
Cu o întârziere de trei luni, proiectul de buget pentru anul acesta vine cu vești bune, dar doar pentru o parte dintre români.
De la 1 septembrie, punctul de pensie va crește cu 15% și va ajunge la 1.265 de lei de la 1.100 de lei, cât este în prezent. O majorare cu zece procente va fi și pentru indemnizația socială pentru pensionari.
Același proiect schimbă foaia pentru bugetari. Orele suplimentare se vor compensa doar cu zile libere, iar autoritățile publice nu mai au voie să acorde angajațiilor diferite premii. Se renunță și la tichetele de valoare, banii pentru hrană, iar sporurile și indemnizațiile sunt înghețate la nivelul anului trecut.
”Sporurile sunt înghetațe la nivelul anilor precedenți 2018 sau 2017 ceea ce este iarăși aberant pentru că discutăm de sporuri pentru condiții de muncă, deci nu înseamnă că condițiile de muncă în 2019 s-au îmbunătățit sau nu existau și au apărut în 2019. Indică o dificultate în acoperirea cu resurse financiare”, spune BOGDAN HOSSU, președinte Cartel Alfa.
În plus, spun sindicaliștii, Ministerul Muncii pregătește o nouă interpretare a legii salarizării.
”Ministerul Muncii și-a retras metodologia de interpretare a legii salarizarii și este in curs de prepare o nouă interpretare care, sperăm noi, să rezolve în mod unitar interpretarea legii slarizarii pentru sectorul bugetar”, mai spune HOSSU.
Sunt și ministere care pierd bani anul acesta.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri are o scădere de peste 30% din bugetul avut anul trecut, Comunicaţiile o cincime şi Energia 13%, adică 37 de milioane de lei.
În plus, primăriile vor fi obligate să suporte din acest an toate cheltuielile cu asistența socială, după ce guvernul le-a dat în administrare căminele de copii orfani şi problemele persoanelor cu dizabilităţi. Primarii au contestat deja decizia și au mers la Guvern să ceară explicații.
”Cifrele sunt făcute, 11 miliarde de lei este suma pe care noi astăzi o lăsăm la nivel local, este, în comparație cu anul trecut, cu peste 5 miliarde de lei suma ep care statul o asigură la nivelul comunităților rurale”, a spus EUGEN TEODOROVICI, ministrul Finanțelor.
Bugetul a stârnit nemulțumiri și din partea antreprenorilor care susţin că alocările pentru schemele de sprijin precum Startup Nation sunt prea mici și ajung doar pentru o cincime din proiectele anunţate.
--------------------------------------
1 septembrie - valoarea punctului de pensie crește cu 15%: 1.100 - 1.265 de lei (sageata in sus)
1 septembrie - indemnizația socială pentru pensionari crește cu 10%: 640 - 704 lei
Sursa: Proiectul de buget, 2019
BUGETARII PIERD DIN VENITURI
- munca suplimentară se va compensa numai cu timp liber
- cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor se menţine la nivelul lunii decembrie 2018
- instituţiile şi autorităţile publice nu acordă personalului premii
- instituțiile și autoritățile publice nu acordă personalului bilete de valoare
Sursa: Proiectul de buget, 2019
MINISTERE CARE AU TĂIERI DE VENITURI
Ministerul pentru Mediul de Afaceri – 265,48 milioane de lei
Ministerul Comunicațiilor – 66,02 milioane de lei
Ministerul Energiei – 37,35 milioane de lei
Sursa: Proiectul de buget, 2019