România are BUGET. Cum se împart BANII | Florin Cîțu: Bugetul DEMONTEAZĂ minciunile PSD! Vă arătăm cum se face, luați notițe!
Bugetul de stat și al asigurărilor sociale pe 2021 au trecut de Parlament! Senatorii și deputații le-au adoptat marți, așa cum au fost propuse de Guvern. Coaliția de guvernare a respins toate amendamentele Opoziției. Sunt primele bugete din ultimii ani care nu au fost modificate în Parlament.
Votul final pe ambele bugete pentru 2021, de stat și al asigurărilor sociale a fost dat marți în Parlament. Pentru a intra în vigoare, legile trebuie promulgate de președintele Klaus Iohannis. Astfel că documetele vor ajunge la președinte dacă nu vor fi contestate de Opoziție la Curtea Constituțională.
Ora 18.40. Bugetul de stat - votat cu 234 voturi pentru, 170 impotriva, fără niciun amendament.
Pentru anul in curs este prevăzut un deficit de 7,16% din PIB și o creștere economică de 4,3% , cu inghetarea pensiilor, fara vouchere de vacanta, fara creșterea alocațiilor.
Potrivit Guvernului, Bugetul de stat stabileşte venituri în sumă de 173,700 miliarde lei și cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament, în sumă de 261,050 miliarde lei - credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei.
După votul pe bugetul de stat a luat cuvântul Florin Cîțu, pentu prezentarea bugetului asigurărilor de stat.
„Bugetul de stat demontează minciunile socialiştilor de la PSD! Nu pot să nu remarc cum şi-au motivat votul socialiştii de la PSD. Au spus tot, în afară de adevăratul motiv - că au fost tăiaţi de la buget şi nu pot să mai fure. Ăsta a fost singurul argument. În rest - vor ţipa tot anul. În rest - minciuni, minciuni şi iar minciuni. Câteva din aceste minciuni le vom deomnta astăzi cu bugetu lasigurărilor de stat. (...) Cum nu se duc bani către asistența socială? Au crescut pensiile și în 2021. Nu mai mințiți! Deci 7,7 miliarde de lei în plus, au trecut pensiile”, a declarat premierul marți de la tribuna Parlamentului.
„Deciziile pe care le-ați luat în ultimul an, ireponsabile, dezmățul fiscal pe care l-ați făcut ne-a adus în situația asta să avem acest deficit. De la bugetul de stat trebuie să dăm și anul acesta 18 mild de lei mai mult ca anul trecut pentru că au crescut pensiile. Noi plătim mai mult, și pensii, salarii , alocații, fără să creștem taxe ,așa cum ați făcut voi trei ani de zile! Vă arătăm cum se face, luati notițe!”, le-a mai transmis Cîțu social-democraților, care au fost la putere între 2017 și 2020.
Ora 18.50. Au început dezbateri și VOTUL la bugetul asigurărilor de stat pe 2021. PSD a depus amendamentul pentru creșterea pensiilor.
Potrivit proiectului Guvernului, Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 90,08 miliarde lei lei, şi identic la cheltuieli, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare.
Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale prevede venituri în sumă de 283,325 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 140,395 milioane lei, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 142,93 milioane lei.
Au fost luate în considerare, la construcția bugetului de asigurări sociale pe 2021, un punct de pensie în valoare de 1.442 lei, majorat cu 14% la 1 septembrie 2020, o creştere a câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, o creștere a numărului de şomeri înregistraţi până la 310.000 și o rată de șomaj de 3,6%.
Ora 20.00. A fost adoptat Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021, fără niciun amendament, cu 254 de voturi „pentru” şi 128 „împotrivă”. Proiectul a fost adoptat în forma venită de la Guvern. Niciunul dintre cele trei amendamente depuse de parlamentari nu a fost aprobat.