MENIU

Buddha Bowl: mâncarea la modă în 2019

În 2018, unul dintre subiectele culinare foarte la modă a fost buddha bowl, ca modalitate inovatoare de a mânca sănătos

Şi în materie de artă culinară există trenduri mondiale! Alimente şi preparate la modă, foarte căutate de publicul larg, sau dimpotrivă preparate de nişă, destinate celor "aleşi", sau mai bine zis suficient de pretenţioşi ca să fie foarte atenţi la ce pun în farfurie. Buddha Bowl este "felul" care face furori din acest an, scrie gustarte.ro

Doar un preparat dintr-o gamă largă de alte tendinţe alimentare, asupra cărora vom reveni şi care reflectă atitudinea mereu în schimbare (de regulă, spre bine) faţă de sănătate, comunitate şi mediu.

Buddha Bowl

Dacă petreci zilnic mai mult de 30 de secunde pe Instagram şi urmăreşti paginile unor foodies celebri, ai trecut cu siguranţă şi peste cel puţin o imagine cu un bol Buddha. Adică #buddhabowl. Culorile vii şi castronul artistic aranjat pare să fie în topul preferinţelor celor care se ocupă de nutriţie, yoga, fitness sau alimentaţie vegetariană.

 

Dar chiar dacă nu ai auzit de aşa ceva până acum şi ştii mai multe despre maşini decât despre chakrele tale, poţi să faci şi să savurezi una din aceste mese complete, într-o singură singură porţie. Nu există reguli dificile pentru ceea ce ar trebui să pui într-un Buddha bowl, important este că mereu arată foarte atractiv, complex şi hrănitor.

Deci, ce este un Buddha Bowl?

Asta depinde de tine. Potrivit lui Dan Zigmond, un preot Zen şi autor al dietei Buddha, numele Buddha Bowl are o origine pur literală. "Buddha se trezea înainte de răsărit în fiecare dimineaţă şi se ducea cu bolul său să stea pe marginea drumului. Oamenii îi aşezau mâncare în castron, ca donaţie, iar în ziua respectivă el mânca doar ceea ce i se oferise." Erau zile în care putea primi doar orez, iar în altele avea o multitudine de ingrediente, câte puţin din fiecare: în special cereale, leguminoase, salate, felii de fructe sau de legume. "Acesta era bolul lui Buddha: un castron cât pentru o porţie, în care oamenii din sat puneau hrană variată, cu tot ce  îşi puteau permite să împartă".

Ideea unui singur bol pentru o masă este, de altfel, salutară pentru sănătate. Dacă vrem să ne menţinem silueta, ar fi bine să mâncăm o dată exact atât cât încape într-un bol, pentru că, în mod uzual, stomacul uman are un volum de 350 – 400 ml “disponibili” pentru o masă. Desigur, cantităţile variază în funcţie de persoană. Îţi rămâne doar să te documentezi cât anume înseamnă volumul optim pentru tine.

Cum îţi prepari un Buddha Bowl?

Cu siguranţă nu plecând cu bolul pe drum şi bătând la uşile vecinilor. Începe cu ingredientul de bază ales: de exemplu, leguminoase gătite (bob, mazăre, fasole) sau cereale fierte la aburi (orez, seminţe de chia, mei, hrişcă etc.), la care poţi adăuga ceva verdeţuri (salată, frunze, andive, varză, mangold, baby spanac etc.). Deasupra, poţi alege dintr-o varietate de legume feliate, plus o mână de oleaginoase: nuci, seminţe, măsline. Componentele finale vin de la o sursă de proteine sau grăsimi, cum ar fi năut, tofu, avocado sau carne slabă. Într-un final, va ieşi o salată complexă, nutritivă şi a cărui pregătire ţi-a luat extrem de puţin.

Dacă ai aranjat-o frumos, îi poţi face şi o fotografie: pentru Instagram, desigur.

Poţi găsi o mulţime de reţete Buddha Bowl online, deşi nu ai nevoie de reţete: pur şi simplu te uiţi în fotografie şi ştii exact ce ai de făcut. Dar dacă mai vrei sfaturi, important este să reţii că vorbim mai degrabă de o masă improvizată, rapidă şi personalizată în funcţie de ceea ce ai la îndemână prin frigider sau de ce combinaţie de ingrediente îţi place mai mult. Aşa că nu ezita să îi dai preparatului tău propria interpretare.

Câteva idei utile:

1. Cu cât mâncarea din bol e mai complex colorată, cu atât îţi va asigura o varietate mai mare de nutrienţi.

2. Eşti vegetarian? Combinaţia dintre orez integral şi fasole roşie (fierte) îţi asigură toţi aminoacizii esenţiali pe care îi găseşti şi în carne.

3. Ai o dietă omnivoră? Găteşte carnea cât mai simplu şi rapid. Poţi opta pentru peşte, creveţi, pasăre, sau chiar felii subţiri de la friptura rămasă de aseară.