MENIU

Bucureștiul ar putea intra în CARANTINĂ în câteva zile. Ce spune prefectul Capitalei despre carantinarea sectoarelor

Bucureștiul este în continuare în topul îmbolnăvirilor cu coronavirus din țară. Rata de incidență în Capitală este de 2,30, a declarat, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, prefectul Bucureștiului,. Gheorghe Cojanu susține că suntem la un pas de „lockdown”, dar speră ca numărul de noi infectări să scadă în urma restricțiilor. Pe de altă parte, viceprimarul Aurelian Bădulescu, încă în funcție, spune că până miercuri, săpămâna viitoare, vom ajunge la cota care impune carantinarea. Adică 3 infectări la mia de locuitori în 14 zile. 

 

În ultimele zile, Capitala a înregistrat record după record de noi cazuri de infectare, iar, dacă numărul de îmbolnăviri rămâne constant, Bucureștiul ar putea fi carantinat. Prefectul Capitalei a anunțat în exclusivitate pentru Realitatea PLUS că este optimist, iar carantina este încă departe.

„În momentul în care se va constata o constanță a depășirilor ratei de incidență de peste 3, atunci  Comitetul Municipal poate solicita Comitetului Național poate solicita impunerea unei stari de carantina. Speranta noastra este ca după o evolutie crescatoare, aceasta rata sa ajunga la un palier si sa scada. Este spre binele bucureștenilor. (...) Este in jur de 2,30 (rata de incidență - n.red.). (...)  Foarte aproape. Gândiți-vă ca si atunci când era în jur de 1,5 era jumătate. Totuși evoluția a fost lentă și, să nu uităm, că în Europa e o recrudescență a valului de pandemiei cu acest SARS-CoV-2”,  a declarat, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu.

Între timp, vicepimarul Capitalei îl contrazice pe prefect și spune că, potrivit evoluției virusului, în doar câteva zile Capitala ar putea fi închisă.

„Lucrurile sunt foarte aproape de a atinge limita care este prevăzută de lege. Cu siguranță. Și eu, și..., mă rog, dl Cojanu nu poate să răspundă, că e angajatul unui guvern, sa recunoasca, dar undeva miercuri, săptămâna viitoare, vom fi la această cotă”,  a declarat viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu, la Realitatea PLUS.

Vineri, pentru a doua zi la rând în România au fost raportate peste 3.000 de noi cazuri de COVID-19, mai exact 3.186, iar bilanțul a ajuns la 148.886, potrivit datelor raportate de Grupul de Comunicare Strategică.

TOPUL ratei de incidență a infectărilor COVID-19 în județe

Pentru prima dată în ultimele opt luni, de la izbucnirea epidemiei de coronavirus în țara noastră, autoritățile au inclus în raportarea zilnică și rata de infectare cumulată la 14 zile. Potrivit datelor transmise vineri, în Capitală și în 7 județe este depășit pragul de 1,5 al coeficientului infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori.

București – 2,28
Alba – 1,98
Vâlcea -1,98
Iași – 1,80
Bacău – 1,72
Teleorman – 1,62
Neamț – 1,62
Vaslui – 1,59

În ce condiții se decide CARANTINAREA sectoarelor. Rata incidenței COVID-19 in fiecare sector al Capitalei 

Prefectul a anunțat joi că va solicita situația ratelor incidențelor defalcată pe sectoarele din București.

„O vom solicita. Deocamdată, incidența este dată pe București. „Ieri era 1,86”, a declarat joi, 8 octombrie, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu. 

Gheorghe Cojanu a spus că este posibilă și carantinarea sectoarelor dacă evoluția epidemiei de COVID-19 și numărul cazurilor confirmate o vor impune. 

Întrebat dacă incidența va fi mult mai mare într-un sector, prefectul a spus că în acest caz este posibilă carantinarea sectoarelor: „Bineinteles. Carantinarea sectoarelor e posibilă. Ieri (miercuri, 7 octombrie - n.red.) m-a intrebat cineva daca se poate face carantina mai asa, mai pe cartiere. E mai dificil, dar dacă se va impune, vom face și acest lucru”.

Despre o statistică pe cartierele din Capitală, prefectul a spus că nu există, dar, dacă ar exista, nu ar prezenta datele: „Nu există o statistică în sensul ăsta și, credeți-mă, că nici nu v-aș dezvălui-o”.

Când se impune STAREA DE URGENȚĂ în București

„Dacă rata de incidență va ajunge la 3, atunci se vor lua măsuri extreme. Starea de urgență va fi impusă dacă se ajunge la 3. Starea de urgență este impusă de CNSU și Guvernul adoptă acte normative în acest sens. (...) Ne putem aștepta”, a mai avertizat, joi, 8 octombrie, prefectul Capitalei

„Starea de urgență nu ține de Comitetul municipal, ține de Comitetul Național și va fi legiferat dacă va da indicații, va fi legiferat de Guvern. Ambele, situația de urgență și de alertă, sunt decretate de Guvern”, a mai spus Gheorghe Cojanu.