Bucureștiul, lucrului prost făcut
Capitala este și în această vară paralizată de zecile de lucrări de reabilitare şi modernizare ale marilor bulevarde. Lucrări începute, abandonate și apoi reluate care nu se mai termină niciodată. Folosirea mașinii personale în traficul bucureștean este un adevărat test de răbdare. Un traseu care în mod normal se parcurge în 15 minute, durează uneori și o oră.
Autorităţile municipale promit că vor finaliza, anul acesta, lucrările la pasajele de la Piaţa Presei şi Piata Sudului și lucrările de modernizare începute în urmă cu doi ani pe traseul Piața Iancului, Pantelimon, Cora. Ba mai mult, se laudă că vor începe noi lucrări în zona Liviu Rebreanu , în zona pasajului pietonal de la Piaţa Romană şi că vor începe lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, care urmează să preia traficul de pe autostrada A3.
Şantierul de la Casa Presei
Potrivit proiectului, noul pasaj rutier va avea 700 de metri și va fi realizat pe sensul dinspre DN1 spre Soseaua Kiseleff și bd. Mărăști. Șoferii vor intra în pasaj de pe Sos. București-Ploiești, după Fântâna Miorita, din direcţia Ploieşti-Băneasa. Sub Piața Presei Libere, pasajul se va bifurca, șoferii având la dispoziție două ieșiri: pe Șoseaua Kiseleff, în zona strandului Tineretului, și pe bd. Mărăști, după City Gate Towers.
Şantierul de la Piaţa Sudului are termen de finalizare 31 decembrie 2015, iar investiţia se ridică la 127.140.761 lei. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei proiectul costă 32 de milioane de euro din fonduri europene.
Descriere proiect:
Pasajul rutier subteran de la Piata Sudului este cem mai mare proiect de infrastructura realizat cu fonduri europene. Proiectul presupune realizarea unui pasaj subteran rutier, care va face legătura dintre Calea Văcăreşti şi strada Niţu Vasile, dar şi amenajarea a patru pasaje pietonale de-a lungul pasajului rutier şi către staţiile de tramvai. De asemenea, proiectul vizează modernizarea carasobilului în intersecţia Calea Văcăreşti - Olteniţei - Niţu Vasile prin asigurarea în sensul giratoriu a patru benzi de circulaţie, precum şi realizarea de legături pietonale printr-un pasaj subteran între staţia de metrou Piaţa Sudului şi peroanele staţiilor de tramvai aflate pe Şoseaua Olteniţei, anunţa primarul Sorin Oprescu pe pagina de Facebook.
Pasajul de la Piaţa Sudului face parte din inelul principal de circulaţie, adică începe de la Pasajul Basarab, continuă cu Bulevardul Nicolae Titulescu-Iancu de Hunedoara-Şos Stefan Cel Mare-Bulevardul Mihai Bravu-Calea Văcăreşti-Şoseaua Olteniţei-Şoseaua Viilor- Strada Panduri- Intersecţia Trafic Greu. Inelul principal de circulaţie se încheie cu Şoseaua Grozăveşti şi cu Pasajul Basarab.
Șantierul Iancului -Pantelimon-Cora se va închide la sfârşitul lunii iunie
Lucrările de modernizare a zonei Iancului - Pantelimon - Cora au început în 2013 și urmau să se finalizeze în toamna anului 2014. Nu s-au încheiat nici astăzi, însă autoritățile nu și-au pierdut speranța și avansează un nou termen: finalul lunii iunie. Riveranii și-au pierdut însă răbdarea și au ajuns în pragul disperării din cauza poluării fonice. Lucrările de reabilitare a zonei menționate se ridică la 70 milioane de euro, iar licitaţia a fost câştigată de consorţiul alcătuit din firmele Tehnologica Radion, TIAB şi Via Proiect.
O noutate este ca dupa finalizarea lucrarii, soferii nu vor mai avea voie sa parcheze pe marginea bulevardului, oprirea fiind interzisa. In cadrul proiectului insa se vor realiza doua parcari supraetajate intre blocurile din spatele Soselei Iancului, pe strazile Dridu Georgescu si Stanescu Gheorghe.
La capătul Şoselei Pantelimon, în faţa magazinului Cora va fi construit o staţie uriaşă, unde vor opri toate mijloacele de transport din zonă, respectiv autobuzul, tramvaiul şi microbuzele. Cand va fi gata noua linie de metrou Pantelimon-Universitate, statia va fi conectata si cu acest mijloc de transport. Astfel pietonii nu vor mai fi nevoiti sa traverseze si ca sa schimbe mijloacele de transport. In apropierea statiei va fi construita si o parcare park&ride, conectata cu statia, unde cei care vin din afara orasului sa-si poata lasa masina si sa mearga mai departe folosind mijloacele de transport in comun.Încă două șantiere noi
Pasajul pietonal de la Piaţa Romană va costa aproximativ 65 de milioane de lei, iar lucrările vor dura în jur de un an şi jumătate. Scopul pasajului este, potrivit HotNews, de a fluidiza traficul în zonă şi de a îmbunătăţi circulaţia pietonală. Pasajul va avea cinci intrări şi va fi conectat la staţia de metrou cu acelaşi nume, iar la suprafaţă vor fi plantaţi 40 de copaci şi va fi amenajat un spaţiu verde de aproximativ 500 de metri pătraţi.
Lărgirea străzii Fabrica de Glucoză presupune exproprieri, dar Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a decis încă ce terenuri trebuie expropriate. În 2014, proiectul privind exproprierile a fost modificat de la 163 de milioane de lei (cât era în 2010) la 60 de milioane de lei, dar nu a mai fost aprobat din cauza scandalului politic dintre partidele prezente în Consiliu.
Lucrările la metroul din Drumul Taberei, dau bătăi de cap şoferilor, care sunt nevoiţi să folosească rute alternative.
Lucrările la această bucată din M5 care ar trebui să traverseze într-un final Bucureştiul între Drumul Taberei şi Pantelimon au început la finalul lui 2011 şi vor fi terminate, la sfârşitul anului 2016 sau în vara lui 2017. Pănă atunci, multă răbdare.