MENIU

Bucătarul lui Putin a fost pus sub acuzare în Ucraina. Care sunt infracțiunile de care se face vinovat

„Bucătarul lui Putin”, unul dintre cei mai cruzi lideri militari ai Rusiei. Foto: Profimedia

Șeful grupării paramilitare Wagner, considerat „creierul” care a plănuit invadarea Ucrainei, a fost pus oficial sub acuzare de Parchetul General din Kiev.

Supranumit „bucătarul” lui Putin și un apropiat al liderului de la Kremlin, Evgeni Prigojin este acuzat de invadarea teritoriului Ucrainei și de acte de război împotriva aceste țări.

Potrivit anchetei, Prigojin ar fi fost împuternicit să recruteze, să antreneze și să-și comande subordonații în atacurile desfășurate pe teritoriul Ucrainei. Totul, cu sprijinul Moscovei.

„Șeful Wagner este direct responsabil pentru mii de crime de război. Își recunoaște deschis rolul în războiul împotriva Ucrainei și, cu permisiunea Kremlinului, rezolvă problemele de personal prin recrutarea a zeci de mii de prizonieri. Condamnat anterior pentru jaf, astăzi este un erou al Rusiei. 'Elita' criminală a regimului terorist", a declarat procurorul general ucrainean Andrii Kostin.

„Bucătarul lui Putin”, unul dintre cei mai cruzi lideri militari ai Rusiei

Cu un trecut controversat, fiind condamnat chiar și pentru furt, Pigojin a ajuns cunoscut opiniei publice ca persoana responsabilă cu contractele de catering ale armatei ruse. În timp, „bucătarul lui Putin” a urcat ierarhia militară pentru a ajunge în prezent să controleze o armată privată de luptători cunoscută sub numele de Grupul Wagner. Aceasta și-a făcut simțită prezența în acţiune în Ucraina, în Siria şi în numeroase ţări africane.  

După decizia liderului de la Kremlin de anul trecut de a lansa invazia din Ucraina, Wagner şi-a reorientat activităţile către acest front. Efectivele acestui grup au crescut la aproximativ 50.000 de militari, potrivit estimărilor serviciilor de informaţii occidentale. Zeci de mii de foşti deţinuţi au fost recrutaţi personal de Prigojin din închisorile din Rusia.

La începutul acestei luni, după ce trupele lui Prigojin au capturat oraşul ucrainean Soledar, „bucătarul lui Putin” a publicat un videoclip în care lăuda grupul Wagner ca fiind "probabil cea mai experimentată armată din lume în prezent".

Mai multe articole despre:
Ucraina acuzare Vladimir Putin Evgheni Prigojin