MENIU

Bruxelles sugerează europenilor să aibă mai puțină căldură în case pentru a opri invazia lui Putin în Ucraina - Mesajul lui Timmermans

Frans Timmermans, prim-vicepreședinte Comisia Europeană

Bruxelles are o propunere neașteptată pentru europeni pentru a crește presiunea asupra președintelui Rusiei, Vladimir Putin, după ce a declanșat sângerosul război în Ucraina, în urmă cu două săptămâni.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans crede că mai puțină căldură în case ar fi una din soluțiile cetățenilor europeni la operațiunea militară pornită în Ucraina, cu milioane de refugiați și sute de decese printre civili.

„Este greu. Este al naibii de greu, dar este posibil. O putem face și o putem face rapid.

Tot ce ne trebuie este să avem curaj pentru a ajunge acolo. Dacă a existat vreun moment pentru a putea face asta, acum este acela. Alegerile voastre în ceea ce privește cantitatea de energie pe care o consumați decid cât de puternici suntem în reacția noastră față de Rusia”, a spus Timmermans în discursul susținut luni, pe 7 martie.

Potrivit Comisiei Europene, Rusia furnizează țărilor din Uniunea Europeană 40% din gazul ce este necesar și aproximativ un sfert din țiței. UE a anunțat că vrea să reducă dependența de Rusia la combustibilii fosili înainte de 2030 și să reducă cererea de gaz furnizat de companiile rusești cu două treimi până la sfârșitul acestui an - 2022.

„Trebuie să scăpăm de dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia”, a declarat luni și preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, la Bruxelles, în cadrul întrevederii cu premierul italian Mario Draghi.

Planul de a opri dependența de gazul rusesc a fost avansat după începerea conflictului din Ucraina. Invazia Rusiei în Ucraina ar putea afecta aprovizionarea cu energie a UE, gazul rusesc fiind transportat în țările UE prin sistemul de conducte de pe teritoriul Ucrainei.

Foto: Naturalgasintel