MENIU

Bruxelles intervine în criza majoră de energie: Planul urgent de reformă a pieței de energie în țările din UE după explozia prețurilor

Bruxelles intervine în criza majoră de energie: Planul urgent de reformă a pieței de energie în țările din UE după explozia prețurilor

Bruxelles pregătește un plan energetic de urgență pentru statele Uniunii Europene, măsuri pentru a face față exploziei prețurilor. Anunțul oficial a fost făcut de șefa Comsiei Europene - Ursula von der Leyen.

UE pregătește măsuri de urgență pentru a readuce sub control evoluția prețurilor la energia electrică, în condițiile în care acestea cresc accelerat, iar companiile energetice apelează la stat pentru asistență de urgență. 

Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene - Ursula von der Leyen, în Slovenia.

Ursula von der Leyen a declarat că „prețurile galopante” la energie electrică „expune limitările designului actual al pieței noastre de energie electrică” și că executivul european lucrează la „intervenții de urgență”, precum și la reforme structurale ale pieței de energie electrică.

„Avem nevoie de un nou model de piață pentru electricitate care să funcționeze cu adevărat”, a mai precizat von der Leyen.

Reuniunea de urgență a miniștrilor Energiei din UE pentru măsuri după creșterea prețurilor energiei în urma invadării Ucrainei de către Rusia a fost anunțată de președinția cehă pentru 9 septembrie.

Ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, a anunțat că se așteaptă ca proiectele de propuneri să fie prezentate la timp pentru un consiliu de urgență al UE privind energia, pe 9 septembrie.

Convoc o reuniune extraordinară a Consiliului Energie. Ne vom întâlni la Bruxelles pe 9 septembrie. Trebuie să reparăm piața energiei”, a anunțat ministrul ceh pe Twitter.

Decizia de convocare a acestei reuniuni intervine pe fondul încercărilor statelor membre ale UE de a-și reduce dependența de Rusia în materie de aprovizionare cu petrol și gaz.

Prețul de referință al energiei electrice în Europa a crescut la de 10 ori media din ultimul deceniu, iar prețul gazelor a înregistrat un nou record. A depăşit 1.000 de euro pentru prima dată în istorie, luni, în aceeași zi în care și prețul gazelor a bătut un nou record, în a cincea săptămână de creștere continuă.

Preţul energiei germane pentru anul 2023, punctul de referinţă european, a depăşit 1.000 de euro (993 de dolari) pentru prima dată în istorie pe măsură ce criza energetică din regiune se intensifică, anunță Bloomberg.

Și prețul gazului a atins luni un nou record. Pe bursa din Amsterdam acesta a depășit 355 de euro pe MWh. Este a cincea săptămână consecutivă de creștere a prețului gazelor naturale și asta va duce, automat, la o creștere a facturilor. 

Germania și Franța au raportat vineri prețuri record la energie, contractul german pentru anul următor ajungând la 995 de euro pe megawat oră, în timp ce echivalentul francez a depășit 1.100 de euro, față de 85 de euro în ambele țări anul trecut.