MENIU

Bruxelles dă undă verde pentru schimbarea cerută de România: Ajutoarele regionale până în 2024 - Harta modificată

Bruxelles dă undă verde pentru schimbarea cerută de România: Ajutoarele regionale până în 2024 - Harta modificată

Undă verde de la Bruxelles pentru modificările cerute de România la ajutoarele regionale. Comisia Europeană a anunțat că a aprobat harta ajutoarelor aferente perioadei 2022-2027. 

Comisia Europeană a aprobat, luni, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, un amendament la harta pe baza căreia în România se vor acorda ajutoare regionale în perioada 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2027, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

În data de 20 decembrie 2021, Comisia Europenă a aprobat harta ajutoarelor regionale pentru România aferente perioadei 2022-2027. Ulterior, la data de 2 decembrie 2022, Comisia a aprobat şi Planul teritorial pentru o tranziţie justă (PTTJ) prezentat de România care identifică zonele eligibile să primească sprijin de la Fondul pentru o tranziţie justă.

Pentru a putea reduce şi mai mult decalajele regionale, amendamentul la harta ajutoarelor regionale pentru România, aprobat luni, prevede ajutoare mai mari pentru acele teritorii. Astfel, valoarea maximă a ajutoarelor va creşte după cum urmează: de la 40% până la 50% din costurile eligibile de investiţii pentru părţile din regiunile Centru şi Vest şi, de asemenea, de la 60% până la 70% din costurile eligibile de investiţii pentru părţile din regiunile Sud-Est, Sud-Muntenia şi Sud-Vest Oltenia.

Ajutoarele de stat regionale au scopul de a sprijini dezvoltarea economică a zonelor defavorizate ale Europei, asigurând totodată condiţii de concurenţă echitabile între statele membre.

Harta ajutoarelor regionale pentru România defineşte regiunile din această ţară care sunt eligibile să primească ajutor regional destinat investiţiilor. Harta stabileşte, de asemenea, intensităţile maxime ale ajutoarelor în regiunile eligibile. Intensitatea ajutorului este valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordat pentru fiecare beneficiar, exprimată ca procent din costurile de investiţii eligibile, anunță agerpres.ro.