MENIU

Britanicii vor avea un ”parlament suspendat”. Ce implică acest fapt

Odată ce s-a terminat numărătoarea voturilor, Marea Britanie s-a ales cu un parlament ”suspendat”. Conservatorii vor pierde 11 locuri, în timp ce laburiștii au câștigat 28. Procentajul rezultat semnalizează că niciun pardid nu a reușit să-și asigure suficiente locuri pentru a obține majoritatea. 

Din cele 650 de locuri ale Parlamentului, partidul de guvernământ are nevoie de 326 de poziții pentru a vota legi și a fi eficace.

Marea Britanie s-a confruntat cu o astfel de situație de patru ori. Cel mai recent a fost în 2010, la cârma predecesorului David Cameron, când conservatorii au format o alianță cu liberal-democrații.

În primă instanță, Theresa May va rămâne în Downing Street, iar conservatorii vor rămâne în funcție. Premierul va încerca să formeze un nou guvern, pe când liderii partidelor și echipele acestora vor fi nevoiți să încheie o înțelegere în care să poată colabora cu unul sau mai mulți dintre partenerii lor într-un guvern de coaliție.

O altă posibilitate ar fi ca, fie Jeremy Corbyn, fie Theresa May să încerce să meargă înainte cu un guvern minoritar.

Conform regulamentului, un alt scrutin ar fi posibil în cazul în care Camera Comunelor va adopta o moțiune de neîncredere dacă un guvern alternativ nu se va forma în următoarele două săptămâni. Același lucru se poate întâmpla și în cazul în care Camera Comunelor ar vota pentru alegeri anticipate cu o majoritate de 2/3.

Conservatorii sunt obligați să cute un parteneriat. Cel mai probabil, ei vor dori să conlucreze cu Partidul Uniunii Democraților din Irlanda de Nord (DUP).

Într-un astfel de caz, se anticipează că Partidul Conservator va ocupa 318 de locuri. Cu 10 locuri ale DUP, ei vor putea să depășească la limită marja câștigătoare.

Cu toate acestea, o astfel de majoritate redusă va face ca situația să fie extrem de dificilă, estimează EuroNews.

"Parlamentul suspendat este cel mai grav rezultat dintr-o perspectivă a piețelor, deoarece creează un nou nivel de incertitudine înaintea negocierilor pentru Brexit, îndepărtându-se de posibilitatea asigurării unei înțelegeri pentru Marea Britanie, fapt oricum aflat în contratimp", a declarat Craig Erlam, analist în brokeraj, cictat de Reuters.