Boli cu trasmitere sexuală: 7 lucruri pe care ginecologul speră că le ştii
Bolile cu transmitere sexuala (BTS) par sa ramana genul de subiect tabu, in ciuda gradului de modernizare de care ne bucuram astazi. Asa se face ca mai exista cazuri in care lumea evita, din jena, sa mearga la un control si prefera sa se trateze "dupa ureche".
In acelasi timp, lipsa de informare duce si la situatii in care, din cauza simptomelor asemanatoare, alte tipuri de probleme sunt confundate cu bolile venerice si nu mai primesc tratament corespunzator.
1. Fii atenta la simptome
E normal sa iti pui intrebari atunci cand apare o schimbare la corpul tau, si cu atat mai mult in zona genitala. Insa nu toate inflamatiile si simptomele cutanate sunt cauzate de BTS. De multe ori, apar mici semne pe piele, iritatii sau inflamatii fie dupa ras sau epilat, fie din cauza problemelor cu cosurile, fie chiar si in urma foliculilor blocati si sau a porilor infundati. Spre deosebire de aceste tipuri de inflamatii – destul de frecvente si care nu te pun in pericol –, inflamatiile provocate de bolile venerice variaza ca aspect si, uneori, sunt nedureroase si greu de depistat. Oricum ar fi insa, daca observi ceva suspect, nu ezita sa consulti un medic.
2. Nu te jena in fata ginecologului
Mergi fara grija la un control – oricat de oribile ti se par simptomele tale, medicul nu se va speria (nu exista nimic sa nu fi vazut inainte) si nici nu iti va face „morala“ si nu te va judeca pentru ca ai o viata sexuala, indiferent cat de tumultoasa. Orice problema ai avea, ginecologul e singurul care poate pune un diagnostic corect – nu incerca sa te diagnostichezi singura citind despre simptomele tale pe internet! – si care te poate trata. Daca ti se pare totusi ca medicul tau se comporta ciudat, poti merge la un alt specialist.
Citeste continuarea pe PROBLEMESEX.RO