Bogdan Aurescu participă la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE din Slovenia. AGENDA discuțiilor
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 2-3 septembrie 2021, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (în format Gymnich), care va avea loc la Kranj, în Slovenia, sub Președinția slovenă a Consiliului Uniunii Europene, informează MAE, într-un comunicat de presă.
Agenda discuțiilor în cadrul celor două zile include ca subiecte criza din Afganistan, abordarea UE cu privire la regiunea Golfului, relațiile UE-China, precum și situația migrației la granița cu Belarus.
De asemenea, miniștrii europeni vor avea un dejun informal în cadrul căruia va fi invitat special ministrul afacerilor externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, permițând o discuție aprofundată pe subiectul relației dintre Uniunea Europeană și India.
Discuțiile privind criza din Afganistan vor fi organizate în continuarea reuniunii extraordinare a Consiliului Afaceri Externe din 17 august, convocată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. La reuniunea Gymnich din Slovenia, miniștrii afacerilor externe europeni vor evalua, pe larg, impactul crizei asupra intereselor strategice ale UE și vor analiza opțiunile de acțiune politică ale UE, precum și posibile acțiuni în planul asistenței umanitare și în plan securitar.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va prezenta evaluările preliminare ale României cu privire la situația politică și de securitate din Afganistan, cu accent asupra riscurilor pe care această criză le poate avea asupra regiunii și asupra UE. În acest context, șeful diplomației române va exprima susținerea pentru o nouă strategie a UE pentru Afganistan și va sublinia importanța transmiterii unei acțiuni unitare a UE. De asemenea, va atrage atenția asupra dimensiunii umanitare a crizei și va reitera sprijinul pentru populația civilă și va evidenția că un obiectiv prioritar trebuie să rămână crearea condițiilor necesare pentru ca cetățenii afgani care încă mai doresc să părăsească țara să o poată face în siguranță. Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia importanța solidarității europene și euroatlantice, dar și a coordonării UE cu ONU și NATO. Discuțiile vor aborda și modalități de intensificare a dialogului și cooperării cu țările din regiune, precum și cu alți actori care ar putea contribui la gestionarea crizei din Afganistan.
În ceea ce privește abordarea UE cu privire la regiunea Golfului, în cadrul reuniunii va avea loc o discuție strategică, din perspectiva ultimelor evoluții. Ministrul român de externe va exprima susținerea pentru creșterea prezenței UE în regiunea Golfului, ale cărei stabilitate și securitate au un impact major asupra Vecinătății Sudice a UE. Ministrul român va sublinia, totodată, importanța regiunii pentru securitatea navigației maritime în Marea Roșie și Golful Persic, amintind în acest context și atacul ilegal asupra navei comerciale Mercer Street, soldat cu două victime, între care un cetățean român și un cetățean britanic.
Discuțiile privind relațiile UE-China vor viza consolidarea unității și coerenței în abordarea europeană față de China, concomitent cu adoptarea unei politici de angajare și cooperare, pornind de la principiile enunțate de Comunicarea Comună „ EU-China: A Strategic Outlook” din martie 2019. Va fi abordată și problema creșterii rezilienței UE prin adoptarea de măsuri menite să reducă vulnerabilitățile și să sporească nivelul de competitivitate în relația cu China. Șeful diplomației române va exprima susținere pentru menținerea unității UE, a principiului reciprocității, necesitatea accesului echitabil pe piața chineză al produselor europene, susținerea valorilor și principiilor fundamentale democratice și a drepturilor omului. Va sublinia, de asemenea, importanța coordonării cu SUA pe acest subiect important.
În cadrul dejunului informal cu ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, vor fi abordate modalități de aprofundare a relației UE cu India. Discuțiile cu oficialul indian sunt relevante și din perspectiva elaborării strategiei UE privind regiunea Indo-Pacific. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima susținere pentru implementarea eficientă a rezultatelor summit-ului UE-India (8 mai, Porto) și pentru obiectivele UE în dezvoltarea cooperării cu India, în calitate de partener like-minded în regiune.
Situația migrației la granița cu Belarus va fi abordată din perspectiva impactului asupra Lituaniei, Poloniei și Letoniei. Oficialul român va exprima solidaritatea deplină a României cu aceste state, arătând că instrumentalizarea migrației împotriva unor state membre UE este inacceptabilă. Va arăta, de asemenea, că România este deschisă să susțină adoptarea de noi măsuri restrictive la adresa Belarusului pentru a descuraja conduita regimului de la Minsk.
În marja reuniunii Gymnich, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu participă, la 2 septembrie, la invitația omologului sloven, la Forumul Strategic de la Bled, în cadrul panelului cu tema „EU’s Challenging Eastern Partnership Summit 2021: Calibrating Its Agenda”, alături de ministrul afacerilor externe al Republicii Cehe și de Svetlana Tihanovskaia, liderul opoziției din Belarus, mai arată sursa citată.