MENIU

Bogdan Aurescu, la reuniunea UE pentru sancționarea economică a Rusiei după războiul lui Putin în Ucraina

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe Foto: INQUAM

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu participă vineri la reuniunea extraordinară a miniștrilor de externe din statele membre UE, pentru sancțiunile economice luate împotriva Rusiei și a lui Vladimir Putin în urma invadării Ucrainei.

Reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe/CAE are ca scop abordarea efectelor agresiunii militare ilegale, neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, în continuarea discuțiilor liderilor europeni de la Consiliul European din 24 februarie 2022, în vederea adoptării unui pachet substanțial, robust și cuprinzător de sancțiuni la adresa Rusiei, așa cum a fost decis politic de liderii europeni la reuniunea la nivel înalt de ieri, la care a participat și Președintele României Klaus Iohannis. Astfel, Consiliul European a convenit adoptarea de măsuri restrictive suplimentare care să impună consecințe masive și severe asupra Rusiei, precum și un nou pachet de sancțiuni individuale și economice asupra Belarus, a anunțat MAE, într-un comunicat de presă.

Statele membre ale UE au decis sancţionarea personală a liderului de la Kremlin - Vladimir Putin şi a şefului diplomaţiei de la Moscova - Sergei Lavrov chiar înainte de aprobarea următorului pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la invadarea Ucrainei. Uniunea Europeană este pregătită să suporte costul economic al impunerii sancțiunilor împotriva Rusiei, cel mai probabil din cauza preţurilor mai mari la energie, au declarat vineri oficiali din UE, potrivit Reuters. Este vorba despre înghețarea conturilor lui Putin și Lavrov, în primul rând, de noi sancțiuni asupra sectoarelor financiare, energetice și de transport ale Rusiei, controale la export, includerea pe „lista neagră” a mai multor ruși implicați în invadarea Ucrainei.

„ȚARUL” Europei, LOVIT unde-l doare: Conturile lui Putin și Lavrov, înghețate - Sancțiunile economice de la Bruxelles

Înaintea întâlnirii de la Bruxelles, preşedintele Volodimir Zelenski ceruse Uniunii să sancţioneze Rusia mai rapid şi mai drastic. Acesta le reproșa liderilor occidentali că nu dau sancțiunile cele mai usturătoare pentru regimul lui Putin, inclusiv eliminarea Rusiei din SWIFT, invadarea Ucrainei fiind „începutul războiului împotriva Europei”.

MAE a informat că, la reuniunea extraordinară de vineri de la Bruxelles, ministrul român de externe va reitera mesajele de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a principiilor fundamentale care stau la baza ordinii bazate pe reguli și va menționa și responsabilitatea Belarus în susținerea agresiunii Rusiei.

Șeful diplomației române va reitera importanța menținerii unității UE și a coordonării cu partenerii, în special SUA, dar și cu NATO și alți actori internaționali pentru gestionarea actualei crize, ținând cont de toate dimensiunile și implicațiile sale.

De asemenea, în continuarea acordului politic din cadrul Consiliului European din 24 februarie 2022 asupra pachetului de măsuri restrictive suplimentare, ministrul Bogdan Aurescu va susține necesitatea continuării coordonării strânse a reacțiilor și a abordărilor UE, alături de parteneri și aliați, concomitent cu o comunicare publică coerentă și unitară pentru a spori potențialul de descurajare al sancțiunilor.

Ministrul român de externe va aminti sprijinul umanitar acordat Ucrainei de România, precum și sprijinul acordat altor parteneri internaționali pentru evacuarea prin România a unor cetățeni străini aflați în Ucraina.

Totodată, oficialul român va menționa importanța sprijinirii în actualul context și a celorlalți parteneri estici, în special R. Moldova și Georgia, a căror reziliență trebuie consolidată, precum și susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a celor două state, se mai arată în comunicatul MAE.