MENIU

Bogdan Aurescu cere UE accelerarea sancțiunilor pentru Rusia după tensiunile cu Ucraina și de la Marea Neagră

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe Foto: INQUAM

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat luni înaintea Consiliului UE Afaceri Externe că le va cere miniștrilor de externe din UE nevoia ca Uniunea ”să accelereze pregătirea sancțiunilor” la adresa Federației Ruse.

Uniunea Europeană trebuie să fie vizibilă și vocală cu privire la situația de securitate din Europa și acumulările de trupe rusești în apropierea Ucrainei și în regiunea Mării Negre, a declarat luni ministrul de externe Bogdan Aurescu, pledând din nou pentru “aceelerarea pregătirii sancțiunilor” europene la adresa Moscovei, dacă regimul de la Kremlin avansează militar în Ucraina.

„Acesta e cel mai puternic instrument pe care UE îl poate utiliza pentru a descuraja noi agresiuni ale Federației Ruse”, a declarat Aurescu la Bruxelles înaintea ședinței Consiliului Afaceri Externe. ”De aceea cred că trebuie să accelerăm pregătirea sancțiunilor, și sper că în concluziile de azi ale Consiliului va fi accentuată această chestiune”, a mai spus Aurescu.

El a adăugat că în concluziile Consiliului UE va fi afirmat faptul că ”acest concept al sferelor de influență este perimat și nu ar trebui utilizat în actualul context de securitate european” – cu referire la cererile Rusiei ca NATO să se retragă din statele est-europene.