MENIU

Petrom ar putea trece sub controlul norvegienilor: Bobby Păunescu, reacție virulentă

Bobby Păunescu

Bobby Păunescu, regizor și președinte ARMIS, a comentat la Realitatea FM situația în care Petrom, cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România, ar putea trece sub controlul norvegienilor. 

„Germania naționalizează tot ce e rusesc, tot ce e pe lista de sancțiuni, în interesul cetățeanului, pentru nivelul de trai al cetățeanului, pentru încălzire și așa mai departe. Și au făcut-o deja. Noi nu am naționalizat nimic, deși toate marile industrii sunt sub conducerea companiei. Avem o situație și la Kogălniceanu, unde este cea mai importantă bază americană. Acolo sunt companii care lucrează în interior, companii care au acționari majoritar ruși, oligarhi, care lucrează cu companii românești din 1996, 1997 și au rămas acolo. Au venit de la Pentagon să facă analiză acolo, să facă anchetă și și-au dat seama ce pericol e.

6.000-7.000 de oameni sunt implantați în poziții cheie și își bat joc de oameni, practic. Și statul român deocamdată nu face nimic. Ultimul discurs al șefului SRI dă speranțe, a fost un discurs foarte curajos. După discursul șefului SRI, e clar că el nu oprește. Ne-am dori să vedem și din partea celorlale servicii, numai că, de exemplu, avem alte servicii care sunt sub Ministerul de Interne, care fac parte a unui raport a Drepturilor Omului din partea departamentului de stat american, pe anul trecut, care spun că au făcut abuzuri”, a precizat Bobby Păunescu, vineri, într-o intervenție la Realitatea FM.

Intervenția integrală a lui Bobby Păunescu la Realitatea FM poate fi ascultată mai jos:

Petrom ar putea trece sub controlul norvegienilor

Petrom, cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România, poate trece sub controlul unui consorţiu norvegian, care doreşte să preia nu numai 31,5% din acţiunile principalului acţionar al companiei româneşti, OMV, cât a anunţat în urmă cu o lună Trend, ci un pachet de control de cel puţin 51%, susţine presa austriacă. Potrivit Kurier şi Der Standard, pentru a scăpa de dependenţa de gazele ruseşti, guvernul austriac ar fi extrem de interesat în realizarea tranzacţiei.

O eventuală preluare de către norvegieni a pachetului majoritar în business-ul de dezvoltare şi producţie hidrocarburi al OMV ar putea fi benefică şi pentru exploatarea Neptun Deep.

Spre deosebire de OMV, care, deşi mai deţine participaţii în proiecte offshore de mare adâncime, nu este operator în niciunul dintre acestea, companiile norvegiene au know how-ul necesar dezvoltării unor astfel de zăcăminte.

Pentru a-i convinge pe oficialii vienezi, consorţiul norvegian s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum anual de gaze al Austriei, şi anume 75 TWh. În prezent, consumul anual de gaze al Austriei se ridică la aproximativ 90 TWh.

 

Mai multe articole despre:
Bobby Paunescu