Boala nevăzută afectează tot mai multe persoane. Va fi prima cauză de dizabilitate în anul 2020
Depresia este o boala misterioasa care daca nu este depistata la timp si nu este tratata cum se cuvine poate duce la adevarate drame. Studiile cele mai recente arata ca la baza aceste afectiuni se afla un dezechilibru intre substantele chimice din creier, stresul, oboseala, complexe si frustrari.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat depresia ca fiind boala secolului. Potrivit forului mondial, aproximativ 30 de milioane de persoane, de toate varstele si cu raspandire globala, sufera de aceasta boala. Era a treia cauza de dizabilitate in anul 2004, iar in 2020 va deveni principala.
Unul dintre primele semne ale depresiei este insomnia, nu neaparat cea cronica, ci mai degraba cea legata de perioadele lungi dintre asezatul in pat pana la somn. Depresivul are stari parazite intre starea de veghe si cea de somn, interval in care îşi imaginează scenarii sumbre in legatura cu viitorul apropiat. Un alt semn care poate spune ca depresia s-a instalat deja este si somnul in excces, de peste 10-12 ore pe zi.
Exista simptome care se traduc imediat la nivel biologic prin scaderea poftei de mancare, care are ca si consecinta imediata scaderea in greutate, sau, dimpotriva, mancatul in exces. Dezechilibrele din organism duc la scaderea apetitului sexual, a puterii de concentrare, lipsa energiei si diminuarea interesului fata de activitatile fizice si intelectuale de rutina.
Una dintre cele mai pacatoase consecinte ale depresiei este sentimentul de clacare pe toate planurile, de inutilitate, irascibilitate, nervozitate, scaderea drastica a stimei de sine.
Este poate cel mai sensibil moment al bolnavului, in care incepe sa nu mai gaseasca un sens vietii. Pot apărea ganduri suicidare si nu de putine ori, sunt puse in practica. Procesul de vindecare al depresiei este unul ale carui rezultate nu se vad imediat. Este lung, frustrant si necestita neapart asistenta specializata.
Comunicarea cu tertii este binevenita, dar nu este suficienta. Prin terapie trebuie sa se redobandeasca motivatii personale realizabile, dar şi o imagine de sine cat mai aproape de cea reala, una rationala. Ca si in alte boli, in cazul depresiei exista forme mai usoare si forme mai severe. Pentru formele usoare nu se impune intotdeauna tratament medicamentos, accentul fiind pus pe psihoterapie.
Ştim cu toţii, gadgeturile chimice dau dependenta. Cu toate acestea, in formele severe sunt de neevitat. Nu vă autotrataţi! Veţi eşua. În cazul depresiei, medicul este cel care vă salvează viaţa!