MENIU

"Boala femeilor neiubite" afectează femeile cu vârste între 15 şi 50 de ani - dureri cumplite. Primele simptome

Boala femeilor neiubite - endometrioză

Boala "femeilor neiubite" este denumirea populară a endometriozei, o afecţiune ginecologică ce afectează femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 50 de ani.

Endometrioza reprezintă creşterea anormală a celulelor endometriale (celulele care se desprind de pereţii uterului în fiecare lună la menstruaţie) în afara uterului. Celulele endometriale se implantează cel mai frecvent pe ovare, trompele uterine, pe suprafeţele exterioare ale uterului sau ale intestinelor şi pe suprafaţă mucoasei din cavitatea pelvină.

Endometrioza afectează femeile care se află între perioada pubertăţii şi menopauză. În timp ce cele mai multe cazuri sunt diagnosticate la femeile cu vârsta în jurul valorii de 25-35 ani, endometrioza a fost raportată şi la fete în vârstă de 11 ani. Acest diagnostic îl întâlnim şi la menopauză, dar foarte rar.

Modul prin care ia naştere această maladie este încă necunoscut. Există însă câteva teorii importante asupra originii bolii, iar cea mai răspândită este teoria menstruației retrograde, propusă de Sampson în 1927.

Factorii ereditari joacă un rol important.

O altă posibilitate este aceea că zonele care căptuşesc organele pelvine posedă celule primitive care sunt capabile să crească în alte forme de ţesut – cum ar fi celulele endometriale.

Endometrioza este, de cele mai multe ori, diagnosticată la femeile care caută tratament pentru infertilitate. De altfel, a fost denumită „boală femeilor neiubite” pentru că multe paciente nu mai reuşesc să facă copii şi ajung să se izoleze.

Simptome endometrioză:

Dureri pelvine – Durerea pelvină apare de obicei înainte de menstruaţie sau pe parcursul ei şi scade după menstruaţie.

Dureri în timpul actului sexual şi crampe.

Infertilitate – Poate afecta fertilitatea prin producerea de hormoni şi alte substanţe are au un efect negativ asupra ovulatiei şi fecundaţiei.

Alte simptome:

-constipaţia 
-oboseală cronică 
-perioade menstruale lungi, de necontrolat, cu cheaguri de sânge mai mari sau mai mici 
-probleme gastrointestinale, precum: diaree, balonări şi defecatie dureroasă 
-febră 
-migrene 
-hipoglicemie 
-anxietate