MENIU

BNR, sute de mii de lei pentru mobilier. Vrea să schimbe la față un fost sediu al Securității

Sursa foto: Captură video

În timp ce românii se confruntă cu mari probleme financiare, Banca Națională a României are o nouă preocupare! Vrea să cumpere mobilier de câteva sute de mii de lei pentru a repune în folosință o clădire veche în care să se facă pregătirea anajaților BNR. Mai exact, potrivit celor de la Fanatik, reprezentanții Băncii vor să schimbe la față conacul Mihail Oromolu, fost sediu al Securității și spital de boli psihice.

Pentru o sumă de peste 700.000 de lei, BNR solicită mai multe obiecte: 13 scaune tip jilț, șase demifotolii, trei mese rotunde înalte, dar și vitrine de expunere, comode TV, masă de ședință pentru 10 persoane sau un scaun directorial tapițat cu piele. Sunt și câteva caracteristici pe care mobilierul achiziționat trebuie să le aibă. În primul rând trebuie să respecte stilul neoromânesc al clădirii, scriu cei de la Fanatik. Mai mult, scaunele de tip jilț trebuie să aibă obligatoriu tapițeria din piele de bovine, de cea mai bună calitate.

Conacul Mihail Oromolu este pe lista monumentelor istorice și se află în comuna Păușești Măglași din județul Vâlcea. A fost ridicat în urmă cu mai bine de 100 de ani de arhitectul Petre Antonescu. Mihail Oromolu, politicianul care a dat numele conacului, a lucrat ca guvernator al Băncii Naționale a României, iar de numele său se leagă readucerea în țară a depozitului de aur pe care România îl avea în timpul Primului Război Mondial la banca centrală a Germaniei. Împreună cu soția sa a ridicat acest conac de care nu s-a bucurat însă prea mult. Primul Război Mondial avea să schimbe totul din temelii. Clădirea a aparținut ulterior vechii securități, iar mai apoi a devenit clinică pentru bolnavii cu probleme psihice. 

Mai multe articole despre:
Culisele Statului Paralel bnr mobilier bnr