BNR a redus rata rezervelor în valută şi a menţinut dobânda cheie la 1,75% pe an
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, joi, menținerea dobânzii cheie la 1,75% pe an și reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit cu două puncte procentuale, respectiv la 12%.
Astfel, rata rezervei minime obligatorii aplicabilă pasivelor în valută ale instituţiilor de credit a fost redusă la 12%, de la 14%, iar rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la 8%, arată BNR, într-un comunicat.
Analiştii se aşteptau ca BNR să menţină joi ratele obligatorii, atât în lei cât şi în valută, precum şi dobânda-cheie.
"Politica monetară ar putea fi relaxată în 2016 numai prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la 6% în decembrie 2016 şi a celor pentru pasivele în valută la 12%. Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj estimează o dobândă de politică monetară constantă la 1,75% pe tot parcursul anului 2016" arăta miercuri într-un comunicat Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), care a realizat un sondaj printre membrii acesteia.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat după şedinţa CA din noiembrie pe probleme de politică monetară că banca centrală va rămâne prudentă în privinţa dobânzii-cheie la următoarele şedinţe, însă ratele RMO urmează să fie diminuate treptat, în funcţie de condiţiile pieţelor.
"Probabil că vom rămâne prudenţi, chiar cu inflaţia negativă, şi în perioada următoare legat de rata dobânzii. Nu spun că excludem sau că s-a încheiat ciclul de reducere, că nu suntem în această situaţie. Mai mult, nu spun că suntem la sfârşitul ciclului de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii, pentru că trebuie să ne apropiem cu nivelul lor de ceea ce se întâmplă în Europa", a declarat Isărescu.
La şedinţa din noiembrie, banca centrală a menţinut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an, dar şi nivelurile RMO aplicabile pasivelor în lei la 8% şi celor în valută la 14%.