MENIU

BNR ar putea lua mâine o DECIZIE ISTORICĂ

<p>Mugur Isărescu, guvernatorul BNR</p>

Analiştii financiari se aşteaptă ca BNR să reducă, în şedinţa de marţi, dobânda de politică monetară la un nivel neatins până acum niciodată, de doar 2,75%.

Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă, în şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României din 4 noiembrie, la 2,75% pe an, susţin analiştii care au participat la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR).

'Conform opiniilor exprimate de participanţii la sondaj, Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 2,75% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie de marţi, 4 noiembrie 2014. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi menţinute constante', se arată într-un comunicat al AAFBR transmis, luni, Agerpres.

Analiştii mai estimează că ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua în 2015, ca urmare a reducerii dobânzii de politică monetară la 2,5% în luna decembrie.

'Totodată, cei mai mulţi dintre participanţi estimează o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei şi valută în anul 2015, până la un nivel de 8% pentru lei şi 12% pentru valută', se spune în comunicat.

Banca Naţională a României a redus, în 2014, dobânda de politică monetară de la 4% pe an, la începutul anului, la 3% pe an, în prezent. De asemenea, în acelaşi interval, banca centrală a diminuat ratele rezervelor minime obligatorii atât la lei, de la 15% la 10%, cât şi la valută, de la 20% la 16%.

Mai multe articole despre:
BNR dobânda monetară