MENIU

BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară. Veste proastă pentru românii care așteptau o reducere a ratelor

Chiar dacă inflația a scăzut, BNR nu a considerat oportună relaxarea creditării

Consiliul de administraţie al BNR a decis în şedinta de luni menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an şi a ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an.

Este a treia şedintă de politică monetară din acest an în care BNR mentine dobânda la 7%, după ce în 2023 au fost şapte şedinţe consecutive în care rata-cheie a rămas neschimbată.

 

Iată toate deciziile luate de către Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de din 13 mai.

 

• menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an;

• menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an;

• menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

 

De asemenea, rata anuală a inflației a scăzut în martie 2024 la 6,61 la sută, de la 7,23 la sută în februarie, în principal ca urmare a încetinirii creșterii prețurilor alimentelor, revenind la nivelul de la finele anului trecut, mai notează BNR.

 

Mai multe articole despre:
bnr dobanda cheie 7% rate banca robor ircc