MENIU

Incendiu devastator la Londra. 12 morți confirmați și zeci de răniți, unii în stare critică

Incendiu Londra
Bloc în flăcări
<p>Incendiu Londra</p>
<p>Incendiu Londra</p>
<p>Incendiu Londra</p>
<p>Incendiu la Londra</p>
<p>Incendiu la Londra</p>
Incendiu devastator la Londra
Incendiu Londra

Un incendiu devastator a cuprins un bloc de 27 de etaje din centrul Londrei, iar focul a fost stins abia după 9 ore. Peste 200 de pompieri au acționat cu 45 de utilaje, pentru a stinge flăcările care au cuprins clădirea în totalitate. A existat la un moment dat riscul major ca blocul din Londra să se prăbușească, deoarece structura de rezistență a clădirii a fost grav afectată de flăcări. Peste 30 de clădiri din jurul clădirii Grenfell Tower au fost evacuate.

Mai multe persoane ar fi prinse încă în clădirea cu 24 de etaje din centrul Londrei care a luat foc în noaptea de marţi spre miercuri, a anunţat comandantul de poliţie Stuart Cundy, în timp ce pompierii au anunţat că lupta cu flăcările va dura cel puţin încă 24 de ore, relatează Reuters.

UPDATE. Poliția Metropolitană din Londra declară că cel puțin 12 persoane au murit în  incendiul uriaș care a înghițit clădira rezidențială din vestul Londrei, miercuri dimineață. Autoritățile au menționat că se așteaptă ca numărul să crească, iar operațiunea de recuperare va fi „lungă și anevoioasă”.

Focul a fost stins în mare parte, dar continuă să mocnească.

Un număr de 78 de răniți au fost transferați la șase spitale, iar 18 dintre ei sunt în stare critică, conform CNN.

Incendiu Londra. Cel puțin șase persoane au murit în incendiul care a mistuit clădirea de 24 de etaje, dar este foarte probabil ca bilanțul victimelor să crească semnificativ în următoarele ore.

Incendiu Londra.  În blocul cu 120 de apartamente locuiau în jur de 600 de persoane, dar nimeni nu ştie câte dintre ele au reuşit să iasă din case și câți au rămas captivi în apartamente.

Incendiu Londra. "Confirmăm șase decese în urma incendiului din North Kensington. Ne aflăm într-o fază incipientă a bilanțului, ne așteptăm ca numărul victimelor să crească", se spune într-un comunicat al Met Police.

UPDATE. Clădirea nu se află în pericol de prăbușire. London Fire Brigade a comunicat că un inginer structuralist a verificat structura de rezistență a clădirii și nu există pericol de prăbușire în urma incendiului din noaptea trecută.

UPDATE. Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat că e "complet devastat" de tragedia din această dimineață. "Sunt 120 de apartamente în bloc, unele chiar cu 4 dormitoare. Mulți oameni au auzit alarma și au fugit. Unii sunt de negăsit. Poate că o parte se află la prieteni sau vecini. Suntem extrem de îngrijorați, după ce am văzut cu toții imaginile oribile de la miezul nopții până acum".

UPDATE. Un martor citat de SkyNews spune că a văzut cel puțin 10 persoane aruncându-se în gol din clădirea cuprinsă de flăcări și că a înțeles că numărul morților se ridică la 15 persoane.

UPDATE. Numărul răniților care au ajuns la spitalele din Londra a fost actualizat de autorități: este vorba de 50 de persoane care au inhalat fum în incendiul devastator care a mistuit blocul turn. Pompierii au confirmat că există victime în urma incendiului cumplit din această noapte, dar nu au avansat nicio cifră concretă.

Martori povestesc că au văzut mai multe persoane care s-au aruncat pe geam ca să scape de foc. Alarmele de incendiu nu au funcționat, iar unii locatari s-au trezit abia când au auzit sunetul sirenelor de la mașinile de pompieri.

UPDATE. Pompierii confirmă faptul că sunt victime în urma incendiului, potrivit Sky News. ""Nu am văzut niciodată ceva asemănător", a spus șeful pompierilor Dany Cotton.

Un locuitor din zonă spune că a văzut cel puțin o persoană care s-a aruncat pe geam de la etajele 10-15 ca să scape de foc. Au existat strigăte de bucurie când o fetiță de 5 ani a fost aruncată de pompieri în plasa de siguranță. Potrivit primelor informații, incendul s-ar fi propagat de la etajul doi către nivelele superioare în doar 15 minute.

UPDATE. Există riscul major ca blocul din Londra să se prăbușească, deoarece structura de rezistență a clădirii a fost grav afectată de flăcări.

Martorii spun că din interior s-au auzit strigăte disperate de ajutor. De la etajele superioare, persoane captive au făcut semne disperate de ajutor cu lumina de la telefoanele mobile sau cu torțe.

Mai mult decât atât, unii locatari ar fi încercat să iasă pe geamuri folosind frânghii improvizate din cearşafuri legate unele de altele. Medicii au acordat până acum ajutor doar câtorva persoane rănite sau intoxicate cu fum.

Asociația Grenfell Action Group care îi reprezintă pe locatarii din clădire spune că au fost făcute mai multe avertismente cu privire la riscurile de incendiu ale clădirii: "Toate avertismentele noastre au fost ignorate, deși am prezis că o catastrofă este inevitabilă și că e doar o chestiune de timp până când se va întâmpla".

Ambulanța londoneză a confirmat că 30 de persoane au fost transportate la spital, potrivit The Guardian. Unul dintre supraviețuitori a povestit presei că alarmele de incendiu nu au funcționat în primele 30 de minute de la declanșarea incendiului. El și familia lui au reușit să se salveze după ce un vecin a bătut puternic la ușa lor și i-a trezit.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 1 dimineaţa, ora 3, ora României, iar cauza este necunoscută deocamdată. La această oră, pe geamurile blocului ies flăcări uriaşe, iar temperatura depăşeşte câteva sute de grade.

Din păcate, utilajele cu care acţionează salvatorii ajung doar până la nivelul etajelor 6 - 7, aşa că flăcările par de nestăpânit în acest moment. În presa de la Londra au apărut informaţii potrivit cărora în blocul care arde acum ar mai fi existat probleme şi în 2012.

Mai exact, ar fi fost vorba despre fluctuaţii mari de tensiune, iar compania de distribuţie a electricităţii ar fi avertizat încă de atunci că există risc major de incendiu în imobil.

"Am văzut bucăţi de clădire care cad. Se aud zgomote de ferestre care se sparg", transmite corespondentul BBC News.

Imagini de la incendiu transmise de Daily Mail:

 
Mai multe articole despre:
Londra bloc în flăcări londra incendiu londra