MENIU

Scandalul a explodat la UNATC. Protest după propunerea de demitere a unui profesor

Protest la UNATC

Un protest organizat vineri la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) a ajuns până în biroul rectorului, blocat de studenți și activiști după propunerea de demitere a profesorului Andrei Rus, ca urmare a scandalului izbucnit în urmă cu câteva săptămâni în instituție. 

Un protest a izbucnit vineri la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, după ce Comisia de etică a decis, miercuri, desfacerea contractului de muncă al lectorului Andrei Rus. Studenții și activiștii au blocat biroul rectorului Adrian Titieni.

Joi, mai mulți oameni de film și teatru au semnat o petiție "pentru investigarea și stoparea abuzurilor din UNATC".

"Protestăm în mod public față de decizia Comisiei de etică a UNATC din data de 27.05.2015, în urma căreia s-a hotărât desfacerea contractului de muncă al lectorului universitar doctor Andrei Rus. Considerăm că decizia fără precedent a Comisiei de etică este abuzivă și injustă", susțin semnatarii petiției online.

Ei afirmă că motivul pentru care lectorul universitar doctor Andrei Rus, alături de lectorul universitar doctor Andrei Gorzo au fost convocați în fața Comisiei de etică este acela "de a fi vehiculat 'informații neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituției, entităților de conducere sau persoanelor aflate în funcții de conducere'", lucru care ar fi "neîntemeiat întrucât afirmațiile făcute de Andrei Rus și de Andrei Gorzo n-au reprezentat decât semnalarea unor nereguli existente în cadrul universității".

"Nu denunțarea unor comportamente sau atitudini de tip homofob, xenofob, antisemit și rasist sau a practicii meditațiilor în rândul membrilor comisiilor de admitere aduce prejudicii de imagine universității, ci însăși existența lor în cadrul instituției. Ne indignează încercările conducerii UNATC de a sufoca orice inițiativă de deschidere a unui dialog sau a unei dezbateri publice în jurul problemelor din universitate. Ne alăturăm eforturilor lectorului universitar doctor Andrei Rus și lectorului universitar doctor Andrei Gorzo de a reforma universitatea și îi invităm pe toți cei care cred în demersul nostru să participe activ", se arată în petiția online.

Mai mult, autorii petiției îi cer lui Titieni "sancționarea comportamentului homofob, xenofob, rasist și antisemit manifestat public de următoarele cadre didactice: profesor universitar doctor Florin Zamfirescu, președintele Senatului UNATC Sergiu Anghel și Doru Ana — profesor universitar doctor și șef al catedrei de Actorie din cadrul Facultății de Teatru".

În declarația acordată AGERPRES, Adrian Titieni precizează că decizia Comisiei de etică are valoare de propunere către Senatul UNATC și poate fi contestată în termen de 15 zile. "Nu cred că se va ajunge până la desfacerea contractului de muncă", a opinat Titieni.

În opinia sa, premisa întregului conflict din UNATC este una "falsă". "Prin faptul că școala are acum o etichetă... mi se pare că s-a exagerat. E păcat că am ajuns în această situație. Nu merita acest război și această campanie. Apreciez toate instrumentele pe care le-au folosit. Scopul însă e fără valoare în sine", a adăugat Titieni. "Eu nu recunosc această școală pe care ei o zugrăvesc, nu mă recunosc nici pe mine", a mai spus Titieni, care a negat acuzațiile aduse colegilor săi. "Profesori homofobi, antisemiți nu au fost niciodată în școala asta. Problemele școlii sunt altele, mult mai consistente. (...) Nu merită școala să rămână cu eticheta asta", a adăugat Titieni.

Printre motivele conflictului intern din UNATC se numără micșorarea bugetului revistei de specialitate Film Menu, coordonată de Andrei Rus, dar și demiterea decanului Facultății de Film, Sorin Botoșeneanu. Aceste evenimente au dus la mai multe schimburi de replici, în mod public, între Andrei Rus și Andrei Gorzo, de o parte, și conducerea UNATC, de cealaltă parte.

Într-un interviu publicat pe pagina de Internet a revistei Film Menu, Sorin Botoșeneanu, Andrei Rus și regizorul Tudor Cristian Jurgiu au invocat, între altele, practici precum meditațiile particulare oferite de profesori din cadrul UNATC candidaților la admitere.

Se relatează că ar fi existat cazuri în care unii dintre profesorii meditatori s-au aflat în comisiile de examinare.

Radu Jude: practica meditațiilor e „arhicunoscută”

Într-o scrisoare de solidarizare făcută publică în seara de miercuri, regizorul Radu Jude (cîștigătorul Premiului pentru Regie la Festivalul de Film de la Berlin de anul acesta) afirmă că este un fapt „arhicunoscut de cei care activează în industria de teatru și film din România: profesorii din UNATC fac meditații pe bani grei cu unii candidați, iar apoi fac parte din comisiile de examen de la admitere (unde probele sunt eliminatorii)”.

Radu Jude denunță la rîndul său ceea ce numește „o serie de texte antisemite, rasiste, xenofobe și homofobe pe care profesori din conducerea Universității le postau pe Facebook”.

Regizorul român notează că, în justiția din România, acest site de socializare este asimilat spațiului public și adaugă că profesorii respectivi sunt Sergiu Anghel, Doru Ana și Florin Zamfirescu.

Radu Jude speră ca UNATC să revină asupra presupusei decizii referitoare la Andrei Rus și ca alți cineaști să se solidarizeze cu acesta. El se teme, însă, că același lucru ar urma să i se întîmple altui profesor al Universității, Andrei Gorzo, pe care îl numește „cel mai important critic de film din România”.

Realizatorul filmului Aferim încheie prin a face public faptul că a fost invitat oficial de Facultatea de Film să conducă un atelier de regie cu studenții și adaugă: „Într-o instituție unde cineva de calitatea umană și profesională a lui Andrei Rus este supus unor asemenea abuzuri nu am ce căuta.”

Mai multe articole despre:
protest UNATC adrian titieni andrei rus