Bilanțul îngrijorător al Poliției Animalelor pentru anul 2023: peste 2.300 de dosare penale și amenzi de peste 8.000.000 de lei
Bilanțul publicat de departamentul poliției specializat în protecţia animalelor pentru anul trecut arată că, din păcate, cruzimea față de animale continuă să fie un obicei la ordinea zilei în România. Raportul Poliției Animalelor pentru anul 2023 evidențiază un număr alarmant de situații în care animalele au fost expuse la pericol și abuz.
Potrivit comunicatului de presă emis de IGPR, polițiștii specializați în protecția animalelor au efectuat peste 9.000 de controale în acest an, descoperind numeroase cazuri de neglijență și cruzime față de animale. În plus, eforturile lor au dus la salvarea a peste 900 de animale aflate în situații critice.
Oamenii legii au întocmit peste 2.300 de dosare penale, au efectuat 90 de percheziţii şi au dat amenzi de peste 8.000.000 de lei.
Astfel, anul trecut, poliţiştii structurilor pentru protecţia animalelor au acţionat pentru salvarea şi extragerea imediată din situaţii de pericol a 916 de animale, fiind emise 441 de ordine de plasare în adăpost.
Pentru neregulile de natură contravenţională constatate, au fost aplicate 15.547 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 8.252.080 de lei. Totodată, poliţiştii au întocmit 2.302 dosare penale, au efectuat 90 de percheziţii la domiciliile unor persoane fizice sau la sediul unor entităţi, au organizat 9.406 controale/acţiuni, iar, ca urmare a activităţilor desfăşurate, faţă de 92 de persoane a fost luată o măsură preventivă (reţinere, arestare sau controlul judiciar).
Poliţiştii au efectuat cercetări în 12.582 de petiţii/sesizări şi au intervenit la 656 de sesizări primite prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
Legea 138/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor şi ale amenzilor contravenţionale prevăzute în forma de bază a actului normativ.
„Cu titlu de exemplu, potrivit art. 25, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă „folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă”, cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă „practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive” şi cu închisoare de la 2 la 7 ani „uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept””, precizează IGPR.
Totodată, ca element de noutate, a fost incriminată zoofilia, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.