MENIU

Război în Ucraina, ziua 920: Val de reacții după masacrul rusesc de la Harkov. Zelenski, criticat pentru strategia din Kursk - LIVE TEXT

Bilanţului atacului rusesc asupra orașului ucrainean Harkov creşte la şase morţi, inclusiv o adolescentă de 14 ani. Pe de altă parte, liderul ucrainean este criticat pentru decizia de a intra pe teritoriul rusesc lăsând breșe pe frontul din Donețk.

Un atac rusesc cu bombă de sâmbătă a ucis doi civili și a rănit alți opt într-un sat din regiunea Harkov, a declarat guvernatorul, relatează Reuters.

Guvernatorul Oleg Sînegubov a declarat pe Telegram că forțele ruse au lovit satul Cherkaska Lozova cu bombe ghidate, distrugând o clădire rezidențială.

Autoritățile ruse au desemnat-o vineri pe Galina Timcenko, fondatorea și CEO-ul site-ului de știri independent Meduza, drept „agent străin”, relatează Moscow Times.

Kremlinul, forțat să recunoască îngrijorarea societății ruse cu privire la incursiunea ucraineană din Kursk

Nemulțumirea societății față de președintele Vladimir Putin a crescut în Rusia de la începutul incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk, potrivit celor mai recente sondaje publice realizate chiar de organizațiile de cercetare de stat, scrie Institutul pentru Studiul Războiului. Deși puțin credibile, ele totuși arată că Kremlinul este forțat să recunoască îngrijorarea societății ruse cu privire la incursiunea ucraineană din Kursk.

 

„Indiferent cât de greu ne va fi, cu siguranță nu ne va fi rușine”, a scris Mikola Oleșciuk, pe Telegram, la o zi după ce a fost înlăturat din fruntea Forțelor Aeriene Ucrainene de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acesta nu a oferit motive pentru demiterea sa, dar publicația independentă rusă Meduza subliniază că citatul folosit este unul preluat de la fostul comandant suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, care a fost demis în februarie 2024 de Volodimir Zelenski.

UPDATE 15:30 

Unele companii ruseşti se confruntă cu întârzieri din ce în ce mai mari şi costuri crescute la procesarea plăţilor cu partenerii comerciali din China, astfel că tranzacţii în valoare de zeci de miliarde de yuani sunt în suspensie. Potrivit unor surse citate de Reuters, măsura ar avea legătură cu temerea de sancțiunile internaționale împotriva celor care fac afaceri cu Moscova.

UPDATE 11:55

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 24 din cele 52 de drone lansate de Rusia în timpul unor atacuri în cursul nopţii asupra a opt regiuni din Ucraina, au anunţat sâmbătă forţele aeriene, conform Reuters.

Într-o declaraţie pe aplicaţia de mesagerie Telegram, forţele aeriene au precizat că 25 de drone Shahed au căzut singure şi alte trei au zburat spre Rusia şi Belarus. Nu au existat relatări despre persoane rănite în atacuri sau despre pagube majore.

Ucraina foloseşte războiul electronic, precum şi grupuri mobile de vânătoare şi apărarea aeriană pentru a respinge atacurile frecvente cu drone şi rachete ruseşti.

UPDATE 10:40 

Peste 66.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina, potrivit unui raport publicat de Mediazona, o instituție de presă independentă din Rusia, pe 30 august.

Raportul a afirmat că cel puțin 12.813 prizonieri recrutați din închisori, 12.566 de voluntari și 8.610 soldați mobilizați au murit în timp ce serveau în forțele ruse în timpul războiului.

UPDATE 8:00

Președintele Volodimir Zelenski este supus unui val de critici din partea unor soldați, parlamentari și analiștilor militari cu privire la progresele rapide făcute de armata rusă în estul Ucrainei de când Kievul și-a lansat incursiunea îndrăzneață în regiunea Kursk a Rusiei, relatează Financial Times.

Mulți ucraineni au sărbătorit invadarea Kurskului de către armată pe 6 august, sperând că asta va forța Moscova să aloce resurse umane importante către noul front și să schimbe cursul războiului în favoarea Ucrainei.

Forțele ruse se apropie de orașul ucrainean Pokrovsk, important din punct de vedere strategic, după ce în această săptămână au ocupat noi localități din apropiere și au forțat unitățile ucrainene cu echipaj redus să se retragă din pozițiile defensive.

Val de reacții după atacul sângeros de la Harkov

”Din nefericire, bilanţul morţilor creşte la şase persoane”, anunţă pe Telegram guvernatorul regiunii Harkov.

Potrivit ministrului de Interne Igor Klîmenko, o adolescentă în vârstă de 14 ani se află între persoanele ucise.

Atacul s-a soldat cu cel puţin 59 de răniţi - inclusiv nouă copii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 16 ani -, potrivit lui Oleg Sînegubov.

Harkovul, care avea 1,4 milioane de locuitori înainte de război, se află la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu Rusia şi este bombardat frecvent de la începutul conflictului, în februarie 2022.

Guvernatoul regiunii a postat un video în care apar maşini şi apartamente în flăcări din care iese un fum negru şi dens.

Un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, a denunţat un ”atac deliberat în centrul Harkovului, asupra unei clădiri cu mai multe etaje”, cu o bombă aeriană ghidată, o armă extrem de distrugătoare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că ”acest atac nu ar fi putu avea loc” dacă Occidentul ar fi autorizat Ucraina să vizeze în adâncime în Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune pe care i le-a livrat.

Potrivit parchetului ucrainean, atacul a fost desfăşurat cu un avion de tip Suhoi 34 (Su-34), care a decolat din regiunea rusă de frontieră Belgorod.

 
Mai multe articole despre:
atac harkov 6 morti bomba rusia atac razboi Ucraina