MENIU

Bilanț uriaș al tragediilor de la CE Oltenia - Câte accidente au fost în carierele din Gorj înainte de moartea celor 3 mineri

Bilanț uriaș al tragediilor de la CE Oltenia - Câte accidente au fost în carierele din Gorj Foto: Gorjeanul.ro

Bilanțul accidentelor din carierele de la Complexul Energetic Oltenia este uriaș. Ultima tragedie a adus minerii la limita răbdării. Aceștia cer schimbarea urgentă a condițiilor de muncă în care lucrează de ani de zile.

Moartea celor trei angajați care au murit în tragedia de la Jilț Sud în urmă cu o săptămână a declanșat protestul celor din carierele din Gorj. Luni dimineață, zeci de mineri au refuzat să meargă la muncă. Oamenii cer schimbarea condițiilor de muncă și a mașinilor care îi transportă la lucru în fiecare dimineață și cer demisia șefilor din CE Oltenia dar și a ministrului Energiei. Virgil Popescu se află deja în Gorj de la sfârșitul săptămânii trecute și a asigurat că va anunța primele rezultate ale Raportului Corpului de Control în prima ședință de guvern din această săptămână.

În plus, se așteaptă noi măsuri din partea ministrului Energiei. V. Popescu urmează să anunțe luni, 23 ianuarie, noi decizii după tragicul accident de la cariera Jilţ Sud, legate de schimbarea conducerii CE Oltenia.

Marți, 17 ianuarie, au murit 3 mineri și alți 7 au fost răniți după ce tancheta în care se aflau s-a răsturnat și i-a strivit în cădere. Cei trei angajați care au murit în tragedia de la cariera de cărbune Jilț Sud au fost conduși duminică, 22 ianuarie, pe ultimul drum. La Mătăsari s-au declarat trei zile de doliu.

CÂTE accidente au avut loc în realitate la CE Oltenia

Șeful ITM Gorj - George Romanescu a declarat în mai multe rânduri că în ultimii 3 ani au avut loc 49 de accidente cu incapacitate de muncă și alte 4 mortale, scrie gorjeanul.ro.

Încă două cazuri în care alți doi salariați au murit în timpul programului de lucru, făcând infarct, nu au fost catalogate însă ca fiind accidente de muncă, notează .

De asemenea, în a doua zi după accidentul de marți, 17 ianuarie, de la Jilț Sud, altă echipă de mineri a avut de suferit. Astfel că un salariat a căzut din tanchetă, fiind rănit, iar evenimentul nu s-a raportat, așa cum a relatat presa locală. Prin urmare, accidentul nu a fost înregistrat la ITM, iar liderul sindical din zonă este acuzat că a încercat să cumpere tăcerea angajaților implicați, cu clase salariale.

Din nefericire, accidentele în cariere și termocentrale nu mai șochează pe nimeni din companie, dar produc revolta puternică a salariaților CEO care cer demisia conducerii companiei. Unul dintre angajați vorbește despre o lege care reglementează din start astfel de situații dar care nu se  respectă Legea 319/2006: ,,Legea spune multe. Printre altele, că angajatorul răspunde de angajat și pe traseul de venire la muncă și plecare de la muncă care este desenat de mijloacele de transport asigurate de angajator… În CSSM se asigură: condițiile de la locul de muncă, condițiile de transport, echipamentul de protecție și muncă, antidotul, hrana, dacă e cazul. Ședințele CSSM sunt ordinare, lunar, și extraordinare. Procesele verbale se găsesc la Președintele CSSM, care este președintele Directoratului. Dacă CSSM există și funcționează, este imposibil să se întâmple astfel de accidente!”, acuză un salariat CEO, mai scrie gorjeanul.ro.