MENIU

Bilanț tragic al războiului israeliano-palestinian: peste 90 de morți. Orașele, bombardate de mii de rachete

Israelul şi mişcarea islamistă Hamas se îndreaptă spre un război la scară mare / Foto: Profi Media

Conflictul din Orientul Mijlociu se agravează de la o zi la alta. Bilanţul morţilor a ajuns la 83 de palestinieni și 7 israelieni. În timp ce lideri din toată lumea fac apel la pace, Israelul a respins propunerea Hamas de încetare a focului. Toate permisiile soldaților israelieni au fost anulate și au fost chemați la arme mii de rezerviști, relatează Realitatea Plus. 

Au reînceput tirurile de rachete, ceea ce duce totalul la peste 1.600 de proiectile lansate din Fâşia Gaza către oraşe din Israel. Au fost lovite mai multe oraşe, printre care Tel Aviv și Ashkelon. Armata israeliană a răspuns cu raiduri aeriene către 100 de ţinte folosite de Hamas. În total, au fost bombardate peste 600 de obiective, printre care sediul securităţii interne Hamas, un comando naval, chiar şi un buncăr construit sub o şcoală.

Conflictul s-a extins la violenţe de stradă, care au avut loc între evrei şi arabi israelieni în mai multe localităţi.

Premierul Netanyahu a condamnat linşările între civili.
”Cetăţenilor israelieni le spun că nu contează pentru mine că fierbe sângele în voi. Nu poţi lua legea în propriile mâini! Nu poţi să ataci un cetăţean arab de rând şi să-l linşezi! Nimic nu justifică linşarea arabilor de către evrei, nimic nu justifică linşarea evreilor de către arabi. Este inacceptabil!”, a declarat premierul.

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că un important diplomat american a fost trimis în Orientul Mijlociu pentru dezamorsarea situaţiei.
”Ca să fie foarte clar, din nou: condamnăm ferm atacurile cu rachete provenind din Gaza, care lovesc civili israelieni nevinovaţi. Iar Israelul are dreptul să se apere. Palestinienii au dreptul să trăiască în siguranţă şi securitate”, a spus Blinken.

Israelul ameninţă cu ofensivă terestră, după ce a respins propunerea Hamas de încetare a focului. Armistiţiul fusese propus după ce Israelul a ucis principalii lideri militari ai Hamas. Deja, tancuri şi blindate au fost masate la frontiera cu Gaza.

Ministerul român al Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să nu călătorească în Fâşia Gaza, să evite total călătoriile în Ierusalim - Oraşul Vechi şi cartierele adiacente - şi în regiunile de proximitate cu Fâşia Gaza