MENIU

Berbecuț la proțap, „mângâiat” cu brăduțul, turta cu julfă și tortul dacic. Sărbătoare cu mâncăruri tradiționale, în inima Bucovinei

Berbecuț mângâiat de brad, vedeta festivalului din inima Bucovinei. Foto: Captură YouTube

Inima Bucovinei e într-o continuă sărbătoare. La Festivalul produselor tradiționale din Brăiești s-au întins tarabele cu cele mai căutate produse: de la plăcintă cu brânză și mărar, la sarmale sau mezeluri făcute în casă. Iar, pe grătare, bucovinenii s-au întrecut pe ei. Nu a lipsit, de altfel, nici celebrul berbecuț la proțap, „mângâiat” de brad. 

Sarmale, cârnați, pâine de casă și mezeluri pregătite în casă. Acestea sunt doar câteva dintre bunătățile bucovinene de la Festivalul de la Cornu Luncii, pregătite de suceveni.

”Dăruim din suflet tot ce avem noi mai bun, produse tradiționale gen sarmale cu păsat, sarmale cu urdă, avem turta cu julvă care e de peste 2000 de ani, tortul de la Daci, ca să îi spunem așa„ a spus Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii.

Piesa de rezistență de la festival este berbecuțul la proțap, făcut după o rețetă păstrată la fel ani la rând.

„E un baiț făcut tradițional din zonă.
Și îl mângâiați cu brăduțul?
Da, da, cu brăduțul!”, a spus un gospodar din zonă.

Reteța celebrului baiț rămâne, însă, secretă. De rezultat, însă, se pot bucura toți cei care trec pragul targului.

De la grătare nu lipsesc nici popularii mici, căutați la fiecare pas de bucovineni. Alături de ei, bucătarii au și alte surprize pentru petrecăreți.

Și cum temperaturile trec și aici de 30 de grade, gospodarii au pregătit inclusiv înghețată de casă pentru doritori. Iar lista continuă cu cele mai bune preparate și băuturi. 

Vacanța 2023. Cât mai costă o zi de cazare la munte și la mare, pentru două persoane