MENIU

Beneficiile neștiute ale urzicilor, spanacului și leurdei

Când ne gândim la primavară facem asocierea cu verde, proaspăt și aromat. Să luăm spre exemplu urzicile, planta din care se pot găti mâncaruri gustoase, dar și foarte sănătoase. Este o plantă erbacee care crește în zone cultivate sau pe șanțuri, în păduri sau în zone cu pământ gras unde au fost stâne de oi. 

Frunzele emană acid formic, care în contact cu pielea produce usturime. De la urzică sunt folosite de regulă frunzele foarte tinere. Urzica are multe indicații terapeutice, în afecțiuni de tip reumatismal, metabolice, gută sau litiază renală. Potrivit unor studii științifice, rădacinile pot fi folosite drept leac pentru hipertrofia benignă de prostată, precum și pentru alergii.

Din frunzele de urzică se poate găti atât ciorba, dar se poate prepara un piure delicios în genul spanacului. Și pentru că tot veni vorba, să vedem ce este și care sunt beneficiile lui. Spanacul este o plantă legumicolă, dar și medicinală, a cărei origine se află în Asia Mica. Partea comestibilă a acestei plante este frunza, iar pentru preparatele medicinale se folosesc și semintele. Naturiștii sunt împotriva fierberii frunzelor, deoarece o parte dintre proprietăți se pierd.

Și spanacul are o mulțime de indicații terapeutice: hipertensiunea arterială, anemie, avitaminoză, rahitism sau acnee. Spanacul curață organismul de toxine și se cunoaște faptul că este foarte des folosit în curele de primăvară. Potrivit studiilor, spanacul contribuie la fortificarea vaselor de sânge și a inimii. Potrivit acelorași studii, această legumă este mai mult decât recomandată gravidelor, contribuind la buna dezvoltare a fetusului. Nemaivorbind de faptul că este anticancerigenă și că ajută extrem de mult acelor persoane care sunt în refacere după o boală grea. În plus, poate contribui mult la depășirea stărilor de epuizare și de oboseală.

In ceea ce privește mâncărurile cu și din spanac, această este leguma este printre puținele verdețuri din care se pot prepara câteva sute de feluri.

Și, nu în ultimul rând, leurda. Conţine vitamina A, vitamina C, carotenoizi, uleiuri volatile, alicină şi săruri minerale. Este recomandată în hipertensiune, ateroscreloză, scăderea colesterolului, insuficienţa biliară, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, insomnie, depresie, gută, boli gastrointestinale, paraziţi intestinali și gripă. Poftiți de gustați, și postul un vi se mai părea atât de greu de ținut!

 
Mai multe articole despre:
spanac leurda fresh refresh