Beneficiile mai puțin știute ale frunzelor de frasin. Ce afecțiuni vindecă
Frasinul este un arbore cu utilizare largă, în medicina naturistă, fiind recunoscut și apreciat, mai ales, pentru acțiunea depurativă. Specia comună, Fraxinus excelsior, este cea mai valoroasă din punct de vedere fitoterapeutic, mojdreanul (Fraxinus ornus) având o concentrație ceva mai mică de principii active.
În scop medicinal se folosesc frunzele, scoarța, mugurii - care, de fapt, sunt frunzele foarte tinere, aflate în stadiul primar și semințele. Frunzele de frasin conțin tanin, ulei eteric, vitamina C și un glucozid, substanțe cu reale calități antireumatice. De asemenea, conțin acid ursolic și chinone care ajută la eliminarea acidului uric și care exercită o acțiune favorabilă asupra țesuturilor conjunctive.
Frunzele de frasin se colectează doar de pe exemplarele aflate la depărtare de zonele poluate, strunjindu-se foliolele de pe axul lor principal. Perioada optimă de recoltare corespunde calendaristic lunii mai și iunie. Uscarea se realizează în spații aerisite, curate și întunecoase.
Indicațiile terapeutice ale infuziei de frasin
Infuzia din frunze de frasin se prepară dintr-o lingură de frunze peste care turnăm 250 ml de apă clocotită. Se acoperă 10-15 minute, apoi se strecoară și se consumă la temperatura camerei.
Mod de administrare: două căni/zi, de preferință între mese. Se recomandă a fi administrată în unele dereglaje și tulburări ca: uremie ridicată, reumatism, artrite, artroze, artritism, celulită. S-au observat îmbunătățiri vizibile la pacienții care sufereau de dureri articulare asociate cu edem, după administrarea unui tratament pe bază de frunze de frasin.
Datorită efectului cicatrizant, infuzia din frunze de frasin este indicată și în fazele liniștite ale ulcerului gastric sau duodenal. În mixturi oficinale, frasinul ajută la combaterea metroragiilor.
Folosit în alternanță sau în amestec cu alte plante, ceaiul din frunze de frasin combate constipația. Ca laxativ se recomandă utilizarea pulberii de frunze în amestec cu pulbere de crusin, cicoare, fenicul, volbura.
Extern, folosită sub formă de băi locale, infuzia concentrată realizată din frunzele frasinului (15 linguri la un litru de apă), ajută la tratarea leucoreei, hemoroizilor și a rănilor greu vindecabile. Constituie un remediu și în tratarea arsurilor.
Sursa: BZI.ro