Beneficiile mai puțin știute ale frunzelor de dafin! Cât de sănătos este consumul lor
Folosite frecvent în mâncăruri drept condiment, de cele mai multe ori ignorăm faptul că frunzele de dafin au numeroase aplicații în medicina naturistă, fiind recomandate de proprietățile lor antiseptice, antivirale, cicatrizante și bactericide. Pentru a beneficia de toate aceste proprietăți, frunzele de dafin trebuie folosite în maximum un an de când au fost culese și trebuie păstrate într-un recipient de culoare închisă, etans, într-un loc răcoros și uscat, potrivit BZI.ro.
Iată câteva beneficii și utilizări ale frunzelor de dafin:
Prevenirea cancerului
Combinatia unica de antioxidanti si compusi organici din frunze de dafin, inclusiv fitonutrienti, catechinele, linalool si parthenolide, ajuta la protejarea organismului de efectele radicalilor liberi.
Tuse și răceli
Plasarea pe piept sau frunte a unei comprese cu ceai de dafin amelioreaza tusea, raceala, bronsita si congestia.
Tratează diabetul zaharat
Frunzele de dafin ajuta la reducerea glucozei din sange, a colesterolului si trigliceridelor. Antioxidantii din frunzele de dafin permit organismului sa proceseze insulina eficient, ceea ce face aceasta planta o alegere buna pentru diabetici si persoanele cu rezistenta la insulina.
Ajută digestia
Frunzele de dafin stimuleaza producerea de saliva si enzime digestive. Aceste enzime ajuta la descompunerea alimentelor, promovand astfel o digestie sanatoasa. Frunzele de dafin sunt cunoscute a fi de ajutor impotriva arsurilor la stomac si balonare.
Combate durerile articulare
Ulei esentia de dafin are proprietati anti-inflamatorii, stimuleaza circulatia sanguina, amelioreaza durerile in entorse, artrita, reumatism.
Hrănește pielea
Frunzele de dafin contin o serie de antioxidanti si compusi antiseptici, cum ar fi α-pinen, β-pinen, limonen, linalool, chavicol metil, neral, α-terpineol si chavicol. Acestea sunt benefice pielii. De asemenea, sunt bogate in vitamina C, care ajuta la prevenirea daunelor produse de radicalii liberi.
Vindecă rănile
Fitoterapia recomanda frunzele de dafin pentru proprietatile sale antifungice si anti-bacteriene, tratarea intepaturilor de insecte, a vanatailor si taieturilor.
Stimulează imunitatea
Frunzele de dafin sunt o sursa bogata de vitaminele A si C, precum si de zinc, trei elemente nutritive de mare importanta pentru un sistem imunitar puternic, sanatos. Vitamina C (77,5%), este, probabil, agentul antiviral si antibacterian cel mai puternic.
Reduce acneea
Frunzele de dafin au mai multi compusi care sunt utili in tratarea acneei. Zdrobiti frunze de dafin si adaugati-le in apa. Se fierbe amestecul. Se strecoara si se aplica comprese pe fata.
Combate insomnia
Frunzele de dafin au un efect calmant, usor sedativ, care ajuta la inducerea somnului. Prin urmare, le puteti folosi pentru a trata insomnia.