MENIU

Beneficiarii de lux ai bugetului pe 2018: deputații și senatorii. Ce sume uriașe le intră în buzunar

<p>Parlamentarii PSD şi ALDE se opun proiectului USR</p>

Parlamentarii au votat pe bandă rulantă și la viteză maximă bugetul pe anul 2018. Nu s-au abținut de la vot nici demnitarii din opoziție! Este un comportament firesc, dat fiind că aleșii sunt primii beneficiari ai legii salarizării unitare care intră în vigoare din 1 ianuarie 2018!

Potrivit noii legi a salarizării, indemnizaţiile lunare ale senatorilor şi deputaţilor s-au dublat! Banii încasați lunar de parlamentari au crescut de la aproximativ 7.700 lei brut la 13.050 lei. Acest lucru înseamnă o sumă forfetară de 19.575 lei/lună, mai mare cu aproximativ 7.000 de lei faţă de cea de până acum.

În aceste condiții, bugetele pe 2018 ale Senatului și Camerei Deputaților înregistrează creșteri de peste 30% față de anul anterior, în condițiile în care la Ministerul Muncii sau la cel al Justiției se înregistrează scăderi.

Senatorii şi deputaţii încasează începând din această vară și sume forfetare mai mari cu aproximativ 7.000 de lei lunar în urma intrării în vigoare a noii legi a salarizării care prevede majorarea indemnizaţiilor de la 7.700 lei brut la peste 13.000 lei brut pe lună.

Potrivit legii 96/2006 privind statutul senatorilor şi deputaţilor, „în scopul exercitării mandatului în circumscripţiile electorale, deputaţii şi senatorii primesc lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, echivalentă cu o indemnizaţie şi jumătate brută a deputatului, respectiv a senatorului".

Pentru liderii de grupuri parlamentare, preşedinţii, vicepreşedinţii şi secretarii comisiilor permanente, sumele forfetare vor fi şi mai mari, peste 20.000 lei/lună, deoarece şi indemnizaţiile acestora vor fi mai mari faţă de cele ale simplilor parlamentari.

Cele mai consistente sume forfetare, ca de altfel şi indemnizaţii, le au Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, alături de toţi membrii conducerilor Parlamentului.

Dragnea şi Tăriceanu primesc o sumă forfetară lunară de 25.012 lei la o indemnizaţie brută de 16.675 lei / lună. De menţionat că indemnizaţiile celor doi preşedinţi ai Camerelor, precum şi cele ale membrilor birourilor permanente ale Camerelor Deputaţilor şi Senatului au scăzut de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării, de la 21.540 lei la 16.675 lei (preşedinţii Parlamentului) şi de la 19.055 lei la 15.515 lei (ceilalţi membri ai Birourilor Permanente).

Indemnizaţiile (brute) pentru funcţiile de demnitate publică alese:

Preşedintele Camerei Deputaţilor - 16.675 lei

Vicepreşedinţi – 15.515 lei

Secretari şi chestori – 15.225 lei

Liderii grupurilor parlamentare – 14.500 lei

Preşedinţii comisiilor permanente – 14.065 lei

Vicepreşedinţii comisiilor permanente – 13.630 lei

Secretarii comisiilor permanente - 13.340 lei

Și foștii parlamentari o duc bine

Foştii parlamentari sunt şi ei fericiţii beneficiari ai Legii salarizării unitare. Veniturile a peste 700 de foşti senatori şi deputaţi vor creşte considerabil după ce vor încasa indemnizaţia specială pentru limita de vârstă.
 
Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede ca indemnizaţia de fost parlamentar să fie majorată ori de câte ori creşte şi indemnizaţia brută a unui ales în exerciţiu. În prezent, un deputat sau un senator ia lunar 13.000 de lei brut. După recalculare, foştii aleşi cu cel puţin un mandat anterior intrării în vigoare a Legii salarizării unitare încasează indemnizaţii speciale după cum urmează: între 2.032 de lei şi 3.445 de lei pentru un mandat; între 4.064 de lei şi 6.890 de lei pentru două mandate; între 6.096 şi 10.335 de lei pentru trei mandate.

Printre foştii parlamentari care beneficiază de recalcularea pensiilor de demnitari sunt şi foştii senatori şi deputaţi de Constanţa Matei Brătianu (PSD), Mădălin Voicu (PSD), Gheorghe Ariton (PRM), Ştefan Giuglea (PSD), Ion Cârciumaru (PRM), Ion Coja (PDAR), Mircea Iustian (PNL), Gheorghe Vergil Şerbu (PNL), Marin Anton Mangiurea (FSN), Ioan Turlacu (FSN), Gheorghe Andrei (PNŢCD), Mircea Coşa (UFD), Ioan Sorin Marinescu (USD-PDSR), Dan Coloros Mocănescu (independent), Bogdan Niculescu Duvăz (PSD) sau Vasile Ionescu (PUNR).

Pe măsură ce vor atinge vârsta de pensionare, de aceste indemnizaţii vor beneficia şi foşti parlamentari precum Puiu Haşotti (PNL), Lucian Băluţ (PSD), Dumitru Moinescu (PD), Stelian Duţu (PD), Osman Fedbi (minorităţi), Ion Botescu (PNŢCD) şi Sali Negiat (minorităţi).


 

Mai multe articole despre:
legea bugetului de stat buget 2018