MENIU

Belgia reintroduce măsuri restrictive: mască obligatorie și program redus al magazinelor

noi măsuri restrictive în Belgia

Guvernul a anunțat reintroducerea unor măsuri restrictive, de sâmbătă, necesare în contextul creșterii numărului noilor infectări cu Sars-Cov-2. Masca va deveni obligatorie ”în orice loc foarte frecventat”, a anunțat premierul Belgiei, Sophie Wilmes.

Purtarea măștii este deja obligatorie în transportul în comun, magazine, cinematografe, lăcaşurile de cult sau muzee şi biblioteci. De sâmbătă, oamenii vor trebui să o poarte inclusiv în pieţe, pe străzile comerciale, în hoteluri, restaurante şi cafenele, cu excepția momentelor când vor fi la masă. În plus, clienții vor trebui să comunice o adresă de e-mail sau un număr de telefon pentru a permite a monitorizare în caz de contaminare. Târgurile și saloanele rămân închise, iar programul magazinelor va fi redus până la 22:00.

În prezent, belgienii au voie să se întâlnească cu 15 persoane pe săptămână. Premierul a transmis însă că "această bulă de 15 nu este definitivă, iar menţinerea sa în viitor depinde de comportamentul fiecăruia".

Premierul Sophie Wilmes a făcut apel la responsabilitate și prudență, atrăgând atenția că lipsa acestora va cauza reintroducerea unor măsuri mai dure.

”Chiar dacă ultimele cifre privind epidemia nu ar trebui să ne producă panică, ele ar trebui luate totuşi foarte în serios. O înmulţire a contaminărilor este parte integrantă din procesul de relaxare. Nu este anormal, dar trebuie să rămână sub control. Contrapartida regăsirii libertăţilor noastre este prudenţa absolută. Altfel, ne luăm riscul de a fi nevoiţi să reintroducem măsuri extrem de dure", a declarat șefa executivului.

"Anunţul unei înăspriri a regulilor este o lovitură dură pentru moralul nostru, dar preferăm să luăm măsuri astăzi decât să regretăm mâine", a mai spus Wilmes, menționând că este luată în considerare o reluare a activităților din septembrie, ”sub rezerva unei monitorizări extrem de stricte”.

Decizia privind reintroducerea măsurilor restrictive a fost luată în contextul în care, în perioada 13-19 iulie, numărul noilor infectări cu Sars-Cov-2 a crescut cu 91%. Media cazurilor zilnice a ajuns la 193, față de 101 în săptămâna precedentă. potrivit Agerpres. Belgia este și una dintre ţările cu un număr mare de decese raportate la populaţie, respectiv 85 de morţi la 100.000 de locuitori. Joi, bilanțul din țară a depășit 64.625 de cazuri de Covid-19 și 9.808 decese.




Mai multe articole despre:
belgia masuri restrictive covid-19