MENIU

Avionul DETURNAT la Minsk de regimul Lukașenko, cu peste 100 de oameni la bord, printre care și români, A DECOLAT, dar fără 6 pasageri

Belarus A DETURNAT un avion Ryanair, cu peste 170 de oameni la bord, printre care și 5 ROMÂNI Foto: Twitter

Belarus a forțat aterizarea unui avion la Minsk! La bordul avionului Ryanair se afla cel mai activ protestatar al regimului de la Minsk, Roman Protasevici. Printre cei peste 100 de pasageri sunt și 5 români. Este pentru prima oară când un avion civil privat este DETURNAT. Au apărut și primele reacții din partea comunității internaționale. Liderii UE au cerut decolarea de urgență de pe aeroportul din Minsk, pentru continuarea călătoriei de la  Atena a cursei către capitala Lituaniei. După peste o oră, avionul a decolat către Vilnius, fără 6 oameni la bord. Comisarul european Adina Vălean a anunțat că încă nu se poate confirma oficial prezența unor cetățeni români, dar, „pe surse”, ar fi câțiva români.  

Aparatul de zbor a fost forţat să aterizeze în Minsk, iar poliţiştii l-au arestat pe jurnalist, care, potrivit Daily Star, riscă pedeapsa capitală, în ultima țară din Europa care mai practică această sentință.

Potrivit primelor informații, la bord s-ar afla și 5 români.

Anunțul arestării lui Roman Protasevici, 26 de ani, a fost făcut de canalul media Nexta. Tânărul jurnalist este un fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

După verificarea avionului, toți pasagerii au fost trimiși pentru inspecție. În timpul celui de-al doilea control al documentelor, Protasevici a fost arestat.

Înainte de zbor, el a spus că a observat o atenție sporită din partea persoanelor suspecte de pe aeroportul din Atena și a sugerat că este supravegheat, relatează UniMedia.info, portal de știri din Republica Moldova. 

Anul trecut, canalul de Telegram NEXTA a fost declarat extremist în Belarus. Ulterior, acesta și-a schimbat sigla și numele, iar Protasevici anunțase că părăsește proiectul. Presa străină notează că Protasevici și Stepan Putilo, tot de la NEXTA, ar putea fi condamnați la moarte. Ei sunt incluși pe lista teroriștilor, mai notează aceeași publicație. În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista "persoanelor implicate în activităţi teroriste".

Ministerul Afacerilor Interne din Belarus a confirmat informațiile despre arestarea lui Protasevici.

Lituania a cerut intervenția UE și NATO pentru rezolvarea situației.

Aeronava făcea o cursă Atena-Vilnius, iar înainte de a ieşi din spaţiul aerian al Belarusului, un pasager a lansat o alarmă cu bombă, ce s-a dovedit a fi falsă. Un avion de luptă Mig29 a fost lansat din Minsk, iar avionul de pasageri a fost forţat să aterizeze, relatează mediafax.ro.

Au apărut și primele reacții internaționale. UE cere decolarea urgentă a aeronavei către destinație.

Primele REACȚII internaționale după deturnarea avionului de regimul lui Lukașenko

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a anunțat că avionul Ryanair care a fost deturnat la Minsk din ordinul președintelui Aleksandr Lukașenko a decolat de pe aeroportul din Minsk spre Vilnius. Vălean a mai declarat însă că nu are confirmarea dacă sunt sau nu cetățeni români la bord, pentru că în graba plecării nu au mai fost făcute verificări după perchezițiile făcute de reprezentanții polilției din Belarus. În plus, la bord sunt doar 117 pasageri, cu 6 mai puțini.

Comisarul european Adina Vălean, după deturnarea avionului în Belarus: „Sunt 6 persoane care au rămas la Minsk. Nu am confirmarea, pe surse, cred că sunt câțiva români”