BEC contrazice MAE, DIN NOU: Se pot înfiinţa noi secţii de votare în diaspora
Există temeiul legal pentru organizarea de noi secţii de votare în străinătate! Biroul Electoral Central a precizat din nou, marţi seară, că Ministerul de Externe are la dispoziţie baza legală pentru a deschide mai multe birouri de vot în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. BEC a amintit, într-un comunicat de presă, că încă de săptămâna trecută, a anunţat oficial ministerul despre acest lucru. Cei de la MAE o ţin însă pe-a lor. După Titus Corlăţean, şi Teodor Meleşcanu s-a plâns că legea nu-i permite şi a pasat responsabilitatea la BEC.
Biroul Electoral Central îşi menţine poziţia exprimată fostului ministru Titus Corlăţean prin care preciza că este posibilă înfiinţarea de secţii de votare suplimentare în diaspora, prin ordin de ministru, precizările BEC survenind unei adrese înaintată de Teodor Meleşcanu, noul şef al diplomaţiei.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu anunţa marţi că a formulat o serie de solicitări către Biroul Electoral Central prin care se propuneau mai multe modificări în organizarea scrutinului. Implementarea lor devine acum o luptă contracronometru.
"Tuturor le fac recomandarea să se grăbească. Cel mai mare inamic al nostru este timpul. Noi am pus la dispoziţie 500 şi 300 de oameni şi s-a considerat că este suficient un număr de 120 de oameni de către biroul electoral pentru străinătate", a spus TEODOR MELEŞCANU.
Până la lămurirea modului de organizare, scrutinul stă sub semnul zicalei cine se scoală de dimineaţă are mai multe şanse să voteze.
"Unul dintre lucrurile pe care le-am făcut a fost să cer ambasadelor pe reţelele de socializare şi prin afişe să fie chemaţi toţi românii cât mai devreme la vot. Organizaţiile românilor din emigraţie s-au oferit ca voluntari pentru derularea mai rapidă a procedurilor", a spus ministrul Afacerilor Externe.
Subiectul debandadei din diaspora a fost discutat şi la întrevederea avută de Teodor Meleşcanu cu ambasadorii statelor Uniunii Europene, care au recomandat schimbări legislative.
"Oamenii au înţeles care sunt dificultăţile cu care ne confruntăm. Mai mulţi dintre ei s-au referit la necesitatea revizuirii legislaţiei şi la introducerea unei obligaţii, ca toţi românii care vor să voteze să-şi manifeste din timp această dorinţă în scris către oficiile diplomatice", a spus Meleşcanu.
Şi dacă totuşi eşecul din 2 noiembrie se repetă, e greu de spus cine îşi va asuma responsabilitatea.
"O să-mi dau demisia dacă este vreun fapt care să mi-l imput mie. Dar atunci când fac tot ce-mi stă în putinţă ca să iasă bine şi nu iese din cauza altora, nu pot să-mi asum reponsabilitatea", a msi spus şeful diplomaţiei.