MENIU

Bebeluşii puteau fi salvaţi. Pacienţii mor cu zile în spitale. Fondurile europene sunt neaccesate

Dacă România şi-ar fi făcut temele, situaţia bebeluşilor ajunşi în spital ar fi putut fi alta. Sute de milioane de euro, fonduri europene, aşteaptă să fie investite în sănătate, dar nu pot fi accesate, pentru că ne lipseşte o strategie, fără de care Bruxelles-ul nu dă banii. În tot acest timp, spitale ca cel de Pediatrie din Piteşti duc lipsă de aparatură care ar putea salva vieţi.

15 bebeluşi au ajuns în spital în ultima perioadă, iar trei au murit. Grav este că aceşti copii ar fi putut fi, poate, salvaţi, dacă Spitalul de Pediatrie din Piteşti avea dotările necesare.

Aparate de dializă sau echipamente moderne de diagnosticare, toate puteau fi cumpărate din bani europeni. Chiar şi aşa...

"Din câte ştiu eu nu a existat absolut niciun fel de investiţie pe fonduri europene prin Ministerul Sănătăţii.", spune Dorin Mărăşoiu, vicepreşedinte CJ argeş

Pentru a ne da banii, Comisia Europeană ne pune o serie de condiţii.
"Cerinţa CE este extrem de coerentă. Dacă îţi acordă o sumă de bani, e bine să ştii pe ce o cheltui, ce nevoi ai şi care va fi impactul acestor resurse financiare", spune MARIN FLORIAN, expert în fonduri europene.

Termenul acestei strategii era decembrie 2015. Nu a fost, însă, respectat.

"Acest termen a fost amânat până în 2016, respectiv raportarea 2017. Ministerul Săn[t['ii a stabilit componenţa şi atribuţia a două grupuri tehnice, care au început să se întâlnească, să discute şi să realizeze cele două obiective pe care le mai are de îndeplinit MS", spune OANA GRIGORE, purtător de cuvânt Ministerul Sănătăţii.

Autorităţile de la Bruxelles au pus la bătaie cel puţin 400 de milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului medical. Dintre aceştia, în ultimii doi ani, ţara noastră nu a primit nimic. În tot acest, zeci de spitale stau să cadă sau le lipseşte aparatura care ar putea salva vieţi.

"Avem o expertiză făcută anul trecut care ne încadrează în clasa II risc seismic, cu risc major ca la primul cutremur să închidem complet şi cu victime, daune umane şi materiale serioase. Şi în aceste condiţii, cu 40 mil euro fără echipament sau cu 90 mil euro cu echipament, în 5 ani de zile un astfel de centru modern pe care ro îl merită", a precizat ŞERBAN BUBENEK, managerul Institutului C.C. Iliescu.

Situaţia gravă e confirmată chiar şi de autorităţile europene.

La sfârşitul anului trecut, 63 de persoane şi-au pierdut viaţa în tragedia de la Colectiv. Mulţi dintre ei ar fi putut avea mai multe şanse, dacă sistemul medical era pregătit pentru ei.

Mai multe articole despre:
spitale sănătate fonduri europene bebeluşi