MENIU

Bebeluș de 11 luni, internat cu boala apei de fântână. Localnică, mesaj disperat: "Apa e atât de contaminată încât nu mai fierbe!"

Un raport recent al Direcției de Sănătate Publice readuce în discuție o probleme mai veche dar cu urmări grave, inclusiv în prezent, cu care se confruntă mii de locuitori din comunele buzoiene. 

Este vorba despre contaminarea apei din fântâni cu nitriți, nitrați și chiar amoniu. 

Cu alte cuvinte, lipsa apei potabile. Situația, pe cât este de veche și de cunoscută, atât de autorități cât și specialiștii din sănătatea publică, pe atât este de greu de rezolvat. 

Asta pentru că amenajarea unui sistem propriu de alimentare cu apă este foarte costisitor, iar un exemplu vine de la Racovițeni unde primarul se chinuie de 7 ani să finalizeze un astfel de proiect pentru care a cheltuit jumătate din bugetul comunei pe un an. 

În tot acest timp, oamenii se descurcă cum pot. Cei mai mulți își cumpără apă plată, pentru că apa din fântâni prezintă risc de îmbolnăvire, scrie sansanews.ro.

În urmă cu câteva luni, un bebeluș de 11 luni, din Ziduri, a fost diagnosticat cu „boala apei”. 

"Nu fierbe, nu spală rufe. Mai cumpărăm apă minerală, apă plată", spune o localnică.

"E limpede, curată, dar e sălcie, amară... E pentru animale", spune o alta.

În primul semestru al acestui an, inspectorii de sănătate publică au prelevat aproape 40 de probe de apa din fântânile din mai multe comune din județul Buzău. Rezultatul a scos la iveală faptul că această apa nu este bună de băut. 

Concret, 60% dintre probele de apă prelevate din fântâni au arătat depășiti foarte mari în ceea ce privește concentrația de amoniu, nitrați și nitriți din apa de fântână, dar și un procent ridicat de bacterii coliforme. Printre comunele care se confruntă cu această problemă este și Racovițeni. Aici, în ultimii ani, au fost luate probe de apă aproape din toate fântâni, însă rezultatul a fost mereu același.

Rezultatele analizelor au fost comunicate și locuitorilor care acum știu că nu pot bea apa din fântâni. Oamenii spun că își cumpără apa plată pentru consum, iar pe cea din fântâni o folosesc doar pentru irigații și animale. 

Situația este foarte gravă, iar reprezentanții DSP atrag atenția asupra riscului de îmbolnăvire cu „boala apei”, în special copiilor sub 3 ani la care intoxicația cu nitriți poate genera afecțiuni severe. Atenționarea vine în contextul în care anul acesta a fost diagnosticat un caz de „boala apei” la Ziduri, deși din 2016 nu mai fusese identificat niciun alt caz, semn că oamenii au înțeles că nu pot consuma apa din fântâni.

”Boala apei” se manifestă prin grețuri, vărsături, dureri de cap și amețeli.