MENIU

Bătrânii din Helegiu. "Reclădim speranţa", o campanie pentru românii rămaşi fără case

Au pierdut toată agoniseala de o viaţă în câteva minute. Vorbim despre băcăuanii puternic loviți de inundaţiile de luna aceasta, care au lăsat în urmă doar suferinţă şi noroi. La trei săptămâni de la dezastru, pereţii caselor sunt încă uzi, iar nămolul din curţi este aproape imposibil de îndepărtat. Oamenii din localităţile peste care a trecut viitura privesc cu deznădejde, dar şi cu un licăr de speranţă. Pentru ei, Realitatea TV şi Habitat for Humanity România au pornit campania Reclădim speranţa. 

Sute de oameni au fost evacuaţi între 2 şi 6 iunie. 47 au fost salvaţi în ultimul moment din calea apelor. Printre ei, şi doi bătrâni, Floarea şi Nicolae Drug.

"Am mai obosit. Si plus de asta sa va spun ca am si o depresie. S-or adunat, ba de colo ba de colo. Da cum sa nu plang...am plans de...", spune Nicolae Drug.

Au încercat să salveze doar animalele din faţa viiturilor.

"O inceput ploaia si usor usor a plouat pana s-a umplut lunca de apa si a trecut strada. Un porc l-am dus la fata mea si pasările tot la fata le-am dus şi încolo toate-s rămase aici", spune Floarea Drug.

Cei doi au fost luaţi pe sus şi duşi la un adăpost de salvatori. Acum s-au întors acasă şi vor să-şi reia viaţa, doar că nu au cu ce.

"Acolo am dormit, dar am dormit....eh. Dar la Bordeiul meu nu ma stie nimeni, nu ma vede nimeni, si fac ce vreau si batranii sunt batrani. Ce sa mai!", spune Floarea Drug.

Dacă Floarea şi Nicolae par că s-au resemnat, alţii, mai tineri, se revoltă.

"Am venit în fără plată ca să vin să o ajut pe mama. Adica sa cheltui niste bani care nu isi au rostul si sa imi pierd timpul si sa pierd toate facilitatile pe care le am acolo ca sa vin sa stau efectiv in mîl", spune Cătălin Pârjol.

Cătălin are 28 de ani şi e vecinul soţilor Drug. De opt ani lucrează în Cipru şi în toamnă vrea să facă nuntă. Reconstruiește casa părintească pentru că vrea să plece mire din curtea în care a crescut. Însă recunoaşte că nu s-ar mai întoarce niciodată la Helegiu. Fratele i-a murit acum şase luni, într-un accident de maşină, şi singurul părinte în viaţă e mama.

"Aici imi bat joc de munca mea! Ce am muncit si am strans i-am aruncat. Astia sunt bani aruncati", spune Cătălin Pârjol.

Donează acum 2 euro prin SMS la 8829 şi oferă-le celor aflaţi în necaz liniştea zilei de mâine. Ei au nevoie de tine.

Reclădeşte speranţa cu Realitatea TV şi Habitat for Humanity România. 

Donează 2 euro prin SMS la 8829.

Companiile care doresc să se alăture campaniei pot dona materiale de construcţie şi bani. Pentru detalii sunaţi la numărul 0722.640.229.