MENIU

Bătrân externat dintr-un spital din Bârlad, găsit mort pe stradă câteva ore mai târziu

Un octogenar din comuna Bogdăneşti, adus cu ambulanţa la spitalul bârlădean, a căzut mort pe stradă, la nici trei sferturi de oră după ce fusese lăsat să plece acasă. Vârstnicul suferea de pneumonie acută interstiţială, însă cazul nu a fost considerat destul de grav pentru a rămâne internat. Trei sferturi de oră mai târziu, cadavrul său a fost găsit în staţia de autobuz din zona Confecţii Bârlad, scrie Obiectiv Vaslui.

Noi suspiciuni de culpă medicală planează asupra personalului Spitalului Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad. De această dată, pacientul care a beneficiat de îngrijiri din partea medicilor nu a murit pe masa de operaţie sau în spital, ci pe stradă. Este vortba despre Gheorghe Covalic, în vârstă de 83 de ani, din Unţeşti, comuna Bogdăneşti.

Luni, 9 martie, octogenarul a fost adus cu ambulanţa direct de la cabinetul medicului său de familie din comună, cu suspiciunea de pneumonie interstiţială. La ora 11.54, a fost văzut de medicul de la Compartimentul de Primire Urgenţe, care a dispus să-i fie efectuate analizele de sânge, o electrocardiogramă şi, ulterior, o radiografie pulmonară. Odată ce rezultatele au parvenit medicului urgentist, acesta l-a diagnosticat cu „pneumonie acută interstiţială”. A recomandat să fie văzut şi de un medic specialist, aşa că a fost transportat cu ambulanţa spitalului la secţia Pneumologie, aflată în Pavilionul TBC, la o distanţă de câteva sute de metri de corpul principal al spitalului.

„La Pneumologie, i s-a confirmat diagnosticul de pneumonie acută interstiţială şi i s-a trecut în fişa de observaţie recomandarea pentru tratamentul pe care trebuia să-l urmeze. Asta a fost tot. Nu s-a dispus internarea şi nici vreo recomandare medicală. A fost dus cu ambulanţa înapoi la Compartimentul de Primire Urgenţe, unde medicul i-a dat o reţetă pentru tratamentul prescris de pneumolog, iar la ora 17.05 a plecat din Urgenţe la domiciliu”, ne-a declarat Adrian Gheorghiu, responsabil mass-media în cadrul spitalului bârlădean.

După ce a fost lăsat să plece, octogenarul a mers în staţia de autobuz din zona Confecţii, cu gândul să găsească un mijloc de transport spre comuna Bogdăneşti. Nimeni nu ştie exact la ce oră a ajuns acolo bătrânul şi dacă era cineva în preajmă când a căzut din picioare. Cert este că, la ora 17.40, o persoană care trecea prin zonă şi l-a văzut întins pe trotuar, a sunat la 112 şi a solicitat o ambulanţă. Deşi Substaţia de Ambulanţă Bârlad se află aproape în celălalt capăt al oraşului, la ora 17.45 un echipaj medical era deja la Confecţii. Din nefericire, vârstnicul murise.

„Persoana respectivă nu a putut fi resuscitată, fiind declarată decedată. Poliţiştii au dispus efectuarea necropsiei pentru stabilirea cauzei decesului. Din verificările efectuate, rezultă că, în ziua de luni, bărbatul a fost investigat la spitalul din Bârlad, unde i s-a prescris un tratament medicamentos. Urma să se deplaseze la domiciliu, iar în zona Confecţii, unde a fost găsit decedat, ar fi trebuit să se întâlnească cu fiul său, iar împreună să meargă acasă”, a menţionat subcomisar Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.