BĂSESCU: PREDOIU nu a fost un ministru al Justiţiei CORECT. Ce-i răspunde PREDOIU
Vinovat de cum arată Codul de procedură penală este şi fostul ministru al jutiţiei Cătălin Predoiu, spune Traian Băsescu. "Predoiu a negociat cu toată lumea, de aceea nu-l susţin", a spus, joi, preşedintele Traian Băsescu.
Liderul PDL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, scrie, pe Facebook, că îşi asumă întreg Codul de procedură penală, menţionând că legea trebui amânată şi adăugând: "Fără negociere, legile nu trec, dar art.140 nu a fost negociat".
"Codurile sunt bune pentru România. Au fost elaborate de către procurori şi judecători. Ele trebuie amânate pentru că Ponta a pierdut doi ani şi n-a pregătit sistemul. Eu îmi asum întreg Codul. Fără negociere, legile nu trec, dar art.140 nu a fost negociat", scrie Predoiu pe Facebook.
Ulterior, Predoiu a declarat, într-o conferinţă de presă, că, în opinia sa, codurile trebuie să fie îmbunătăţite, lăsând la o parte "patima politică", ţinând cont de propunerile venite din sistemul judiciar.
"În acest moment, trebuie să privim fără patimă politică propunerile venite din sistemul judiciar pentru îmbunătăţirea codurilor şi, lăsând la o parte orice orgolii, să le susţinem şi să le promovăm", a spus el.
Acesta a menţionat că a observat în ultimul timp o dezbatere aprinsă în legătură cu anumite instituţii din codurile penale.
"Codurile penale, în ansamblul lor, sunt bune. Sunt coduri bune din punct de vedere tehnic, în ansamblul lor, sunt coduri bune pentru români, sunt coduri europene. Dacă instituţiile cu atribuţii în justiţie, respectiv ICCJ, DNA, vor să le facă şi mai bune, au propuneri de îmbunătăţire, atunci cu atât mai bine, se poate acest lucru pe baza poziţiei CSM, printr-o ordonanţă de urgenţă promovată de Guvern", a mai spus Predoiu.
El a afirmat că aceste coduri au fost adoptate în 2009, respectiv în 2010 şi a existat un timp de 4, respectiv 5 ani, tocmai pentru ca sistemul să fie pregătit şi orice îmbunătăţiri s-ar imagina să fie promovate şi susţinute.
"Aceste coduri, penal şi de procedură penală, au fost elaborate pe bază de consens în cadrul sistemului judiciar. Au fost elaborate pe baza soluţiilor venite din partea specialiştilor din sistemul judiciar. Pe viitor, orice soluţie de îmbunătăţire a lor venită din sistemul judiciar, trebuie să fie sprijinită de Guvern, aşa cum şi Guvernul Boc a sprijinit soluţiile venire din sistemul judiciar venite în vremea lui", a declarat Predoiu.
Potrivit acestuia, codurile au fost adoptate prin consens politic, a existat o largă majortate pentru votarea lor în Parlament, au existat comisii pentru cele două coduri - civil şi penal - conduse, nu numai de parlamentari de la putere, cât şi de parlamentari din opoziţia din acel moment, premierul Victor Ponta fiind preşedintele subcomisiei de drept penal pentru elaborarea lor.
"Tocmai pentru că a fost vorba despre un consens în sistemul judiciar şi în sistemul politic, a fost foarte uşor despre construirea unui consens între Bucureşti şi Bruxelles pentru construirea acestor coduri. Tocmai pentru că este vorba despre un rezultat pozitiv în ansamblul său, cred că în acest moment trebuie să privim fără patimă politică propunerile venite din sistemul judiciar pentru îmbunătăţirea codurilor şi, lăsând la o parte orice orgolii, să le susţinem şi să le promovăm", a opinat Predoiu.
El a mai arătat că "a începe acum un meci politic legat de viitorul acestor coduri este păgubos pentru România".
Fostul ministru al Justiţiei a facut un apel la premierul Ponta, la Ministerul Justiţiei, la toţi actorii politici să lucreze, în acest moment, pentru implementarea codurilor, aşa cum s-a lucrat la elaborarea lor.
"Codurile au fost un succes pentru România, au fost notate pozitiv în rapoartele de ţară şi ar fi păcat să pierdem acest avantaj politic pentru cetăţenii români", a opinat el.
Pe de alt parte, Predoiu a spus că există şi o altă problemă legată de pregătirea sistemului judiciar, planul de acţiune pentru implementare codurilor elaborat la începutul anului 2012 nefiind realizat.
"Pentru că a fost vorba de un consens în sistemul judiciar şi în sistemul politic, a fost foarte uşor de construit un consens între Bucureşti şi Bruxelles pentru adoptarea acestor coduri", a mai declarat Cătălin Predoiu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu nu a fost "corect" şi că a negociat "cu toată lumea, în Parlament, cum să arate Codul de Procedură Penală", acesta fiind motivul pentru care nu îl susţine pe actualul lider al PDL.
Preşedintele a declarat, despre faptul că reacţionează atât de târziu pe tema necesităţii unei OUG care să corecteze articolul 140 din Codul de Procedură Penală, că "tot timpul a fost această discuţie, în mod deosebil anul trecut şi anul acesta, că se va interveni legislativ, printr-o ordonanţă de urgenţă".
"Iată că am ajuns în ultima zi şi premierul nu găseşte altceva de făcut decât să spună: «Păi a fost din 2010». Da, domnule prim-ministru. S-a făcut o eroare. Cel puţin din partea mea. Din partea domnului Prediu, şi poate aveţi explicaţia de ce nu îl susţin", a spus şeful statului.
Traian Băsescu l-a acuzat pe Cătălin Predoiu că "a negociat cu toată lumea, în Parlament, cum să arate Codul de Procedură penală".
"Când am înţeles acest lucru, mi-am dat seama că nu a fost un minsitru al Justiţiei corect", a mai adăugat preşedintele despre Predoiu, fost ministru de Justiţie.
Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că premierul Victor Ponta "poate să corecteze această eroare" legată de Codul de procedură penală. "Eu îi cer public să o facă", a adăugat şeful statului.