Bărbat suspectat că a vandalizat autoturismele de la Parlament, reținut pentru 24 de ore
Bărbatul de 50 de ani, bănuit că ar fi vandalizat 4 autoturisme în timpul protestelor care au avut loc, marți, în fața Palatului Parlamentului, a fost reținut pentru 24 de ore, după o audiere de câteva ore. De asemenea, s-au dat zeci de amenzi unor persoane identificate fie ca organizatori, fie ca participanți.
Potrivit aceluiași comunicat, 4 autovehicule fac obiectul verificărilor, în ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de distrugere, iar doi dintre proprietarii autovehiculelor au depus plângeri.
Suspectul a fost depistat de jandarmi, pe Bulevardul Libertății, din București, iar în urma controlului corporal și al bagajelor, au fost găsite mai multe obiecte cu valoare probatorie în cauză, printre care o mască de gaze militară, două cartușe filtrante, un briceag multifuncțional, seringi sigilate, precum și o stație de emisie-recepție.
Față de bărbat, se efectuează cercetări și sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 372 din Noul Cod Penal, respectiv ,,Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.”
PERSOANE DINT-UN GRUP PARLAMENTAR, PRINTRE CEI AMENDAȚI
• În paralel, cu privire la evenimentul de astăzi, sunt cercetate alte două infracțiuni, respectiv tulburarea ordinii și liniștii publice și violarea sediului profesional.
• Până în prezent, din verificările efectuate, a reieșit că 14 persoane, din cadrul a 6 organizații, autointitulate civice, respectiv din cadrul unui grup parlamentar, s-au erijat în organizatori ai manifestării publice neautorizate, fapt pentru care au fost aplicate acestora 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de 140.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.
• De asemenea, au fost identificate alte 167 de persoane participante la manifestarea publică și s-au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 34.300 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 55/2020, Legii nr. 60/1991 și Legii nr. 61/1991.
Activitățile de identificare și sancționare a participanților continuă," a transmis MAI.
ȘI Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a venit cu detalii legate de activitatea de identificare a unor participanți la adunarea publică de la Palatul parlamentului.
Autovehiculul de transport persoane a fost oprit de Poliția Rutieră, în cooperare cu jandarmi ai DGJMB. Unul dintre jandarmii implicați în activitatea de legitimare, a transmis către pasageri faptul că, dacă își prezintă identitatea, nu vor fi sancționați pentru refuzul de a se legitima, conform prevederilor art. 2, pct. 31 din Legii nr. 61 din 1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și completările ulterioare.
Acțiunea de identificare a persoanelor în cauză are drept scop verificarea posibilei implicări a acestora în comiterea de fapte antisociale pe timpul manifestației de protest de la Palatul Parlamentului.