MENIU

Banii nu aduc fericirea: Lista oamenilor de afaceri care s-au sinucis, în ultimii ani

<p>Banii nu aduc fericirea: Lista oamnilor de afaceri care s-au sinucis, &icirc;n ultimii ani</p>

Deşi sunt bogaţi, faimoşi şi par că au tot ce îşi doresc, fericirea nu şi-o pot cumpăra. Problemele financiare sau cele personale i-au adus pe mulţi oameni de afaceri sau politicieni români în pragul disperării. Şi nu puţini sunt cei care au recurs la gesturi extreme. Ultimul caz este cel al lui Vasile Turcu. Acesta a fost salvat de medici, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul fostului premier Adrian Năstase. Cazul lui Dan Condrea, al omul de afaceri Costel Comana, Mihai Erbaşu şi Ilie Vonica au declanşat şi ele anchete ale poliţiştilor pentru stabilirea adevărului. 

Surse medicale spun că Vasile Turcu ar putea rămâne imobilizat la pat după ce coloana vertebrală a avut de suferit în urma gestului suicidal. În plus, medicii nu ştiu cât de profunde sunt rănile cerebrale după ce acesta a fost resuscitat aproape o oră: a fost adus cu o ambulanţă, resuscitat de medici pe drum, iar ulterior specialiştii de la camera de urgenţă au făcut tot ce au putut ca să îi salveze viaţa.

Planul lui Vasile Turcu de a încheia socotelile cu viaţă a eşuat, dar poliţiştii tot au deschis un dosar penal pentru a clarifica circumstanţele. În primă fază, apropiaţii credeau că acesta se temea de dosare penale.

"Vă precizăm că domnul Vasile Turcu nu a fost audiat, nu are nicio calitate în niciun dosar aflat în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie", potrivit DNA.

Ulterior, poliţiştii au intrat în posesia scrisorii de adio: de vină erau problemele financiare.

Cele mai multe dintre investigaţiile privind sinuciderile ajung să fie clasate. Poliţiştii ridică probe, fac măsurători, iar ulterior - în 90 la sută - ajung la concluzia că nimeni nu i-a forţat pe cei care şi-au pierdut viaţa să apeleze la gestul suicidal.

O astfel de investigaţie clasată a fost moartea ciudată a patronului Hexi Pharma, Dan Condrea. Au existat multe supoziţii, de la mână criminală la o banală greşeală de circulaţie, dar poliţiştii au dat verdictul: sinucidere.

O altă investigaţie controversată a privit moartea lui Mihai Erbaşu, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri ai vremii. Acesta s-a sinucis la o zi după alegerile locale din anul 2004, iar în scrisoarea de adio vorbea despre presiunile mafiei. Investigaţia poliţiei nu a găsit însă elemente care să arate că omul de afaceri era presat sau ameninţat.