MENIU

Bănicioiu: Lucrăm la o lege a vaccinării. Există riscul reapariţiei unor boli foarte grave, mortale

<p>Un copil de 6 ani a murit de difterie. Părinţii au refuzat să &icirc;l vaccineze</p>

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că instituţia pe care o reprezintă lucrează la o lege a vaccinării ce are ca model legislaţia din mai multe ţări europene.

UPDATE: "Nu intră nimeni la pușcărie, este vorba de a conștientiza importanța acestei probleme", a afirmat ministrul Sănătăţii, în legătură cu informaţiile conform cărora părinţii care nu îşi vaccinează copiii ar putea face puşcărie.

UPDATE: Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoie, a declarat, la Realitatea TV, că în momentul în care rata vaccinării scade sub 80 la sută, nu mai există o protecția a populatiei.

"De aceea trebuie să informăm populaţia că vaccinurile sunt necesare. Nu mergem cu măsuri extreme, care sunt împotriva autonomiei pacientului. Campaniiile de informare și beneficiile pe care le pot aduce vaccinurile sunt foarte importante și, de aceea, e o problemă de comunicare", a spus preşedintele Colegiului Medicilor.

Coform lui sunt identificate două probleme legate de acest subiect. "Trebuie informată populaţia cu privire la vaccinuri care sunt obligatorii și care protejează populația, nu la excesul de vaccinari, pentru că întotdeauna excesele duc la reacții contrare și, în al doilea rând, cea legetă de responsabilitatea socială a sistemului de sănătate care trebuie să pună la dispoziție aceaste vaccinări", a completat Vasile Astărăstoie.

UPDATE: Ce amenzi primesc părinţii care nu îşi vaccineză copii, în alte ţări

Surse din Ministerul Sănătății au precizat pentru Evenimentul Zilei în draftul proiectului de lege s-au analizat atât modelul francez, în care sancțiunea părinților care refuză vaccinarea copiilor este cu amendă sau închisoare, cât și modelele din Ungaria, Slovacia, Cehia.
"Dar nu o să facem copy-paste după niciunul dintre modele, vom adapta la situația României", au spus sursele citate.
Conform acestora, în Slovacia, amenda pentru părinții "nărăvași" care refuză vaccinarea copiilor este de până la 200 de euro, iar copiiilor nevaccinați le este refuzat accesul în grădinițele de stat.
În Cehia, amenda ajunge până la 280 de euro, iar în Ungaria, amenda merge până la 15.000 de dolari.

 

UPDATE: Ministrul Sănătăţii a precizat că nu vrea să spună prea multe legat de proiectul de lege privind vaccinarea.

"Nu vreau să vă spun mai multe decât în momentul în care vă vom prezenta public draftul. Este un proiect la care lucrăm şi ne vom consulta cu toţi specialiştii din branşa respectivă", a afirmat Bănicioiu, adăugând că proiectul va fi înaintat în foarte scurt timp.

"Sigur va fi luna viitoare. Ne orientăm după modelele francez şi cel german care sunt în vigoare", a spus ministrul Sănătăţii, completând că legislaţia românească va fi armonizată cu cea europeană.

 

"Avem un draft al legii vaccinării, lucrăm la acest document, care va reglementa situaţia imunizărilor în România. Am luat această decizie întrucât există o campanie foarte agresivă antivaccinare, a scăzut mult numărul doritorilor şi a crescut opoziţia părinţilor. În acest context, există riscul reapariţiei unor boli foarte grave, mortale chiar, după cum a sesizat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Să nu uităm că poliomielita, o boală eradicată prin vaccinare, reapare prin refuzul vaccinării", a spus Nicolae Bănicioiu, pentru Mediafax.

Acesta a mai spus că, pentru elaborarea acestei legi, specialiştii se vor inspira din legislaţia în vigoare din Franţa, Germania şi Polonia.

"Dorim reglementarea situaţiei vaccinării, ne inspirăm după legislaţia care existentă în vigoare în Franţa, Germania şi Polonia, întrucât ne apropiem de pragul de vaccinare de 80%, sub care nu putem scădea, potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Societatea Română de Microbiologie spune că rata de vaccinare este de 75%

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%, în timp ce România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin, potrivit Societății Române de Microbiologie.

Conform datelor Centrului Național de Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile din 2014 despre acoperirea vaccinală la vârsta de 12 luni a copiilor născuți în iulie 2013, rezultă că acoperirea vaccinală este sub ținta recomandată de OMS.

Rata medie de acoperire vaccinală este de 69,4% pentru vaccinul DTP4 (4 doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi pertusis), în timp ce procentul de acoperire pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei şi oreionului este de 75,4%, iar pentru hepatita B este de 91.3%. Față de copiii născuți cu un an anterior (iulie 2012), acoperirea vaccinală a scăzut cu procente importante, spre exemplu rata a scăzut cu 4% în cazul vaccinului împotriva hepatitei B.

Aceleași date arată că 30,3% dintre acești copii au fost depistați ca fiind incomplet vaccinați în raport cu vârsta, în creștere față de anul precedent, când procentul era de 26%. Neprezentarea continuă să rămână principalul motiv al vaccinării necorespunzatoare în raport cu vârsta. Contraindicațiile medicale ocupă al doilea loc în clasamentul motivelor vaccinării necorespunzătoare vârstei, urmate de disfuncționalități în furnizarea vaccinului, în creștere marcantă față de anul precedent.

”O rată de vaccinare inferioară recomandărilor OMS poate reprezenta un pericol pentru sănătate publică, crescând riscul izbucnirii unor epidemii. Este extrem de important ca populația să cunoască pericolele care pot apărea în cazul neacoperirii vaccinale corespunzătoare, deoarece vaccinurile oferă protecție nu numai individului, ci și colectivității, împiedicând transmiterea multor boli infecțioase. De asemenea, informarea cu privire la problematica imunizării trebuie să fie realizată exclusiv din surse credibile, de către profesioniști în domeniul medical sau de către persoane instruite în acest sens. Atragem atenția că reticența cu privire la utilitatea vaccinarii este cauzată de multe ori de o informare eronată sau incompletă, alimentată de surse neavizate”, declara în urmă cu o lună prof.dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Mai multe articole despre:
lege Ministerul Sănătaţii vaccinare boli grave