Răniții din Colectiv, cobaii sistemului. Primii pacienți au plecat, cu întârziere, în străinătate
Cei mai buni chirurgi plasticieni din lume şi specialişti în tratarea arsurilor au venit la Bucureşti, pentru a-i ajuta cu expertiza lor şi chiar cu aparatură medicală pe doctorii care-i tratează pe răniţii din clubul Colectiv. Deşi autorităţile s-au lăudat că au tot ce le trebuie pentru a îngriji pacienţii, pe zi ce trece devine tot mai clar că sistemul medical românesc e depăşit din toate punctele de vedere. În plus, ministrul Sănătăţii nu ştie câte paturi speciale pentru arşi are România. Ştie, în schimb, premierul britanic, David Cameron, care a aflat de la medicul chirurg trimis la Bucureşti că ţara noastră are doar 25 astfel de paturi. În mod halucinant, Ministrul Bănicioiu are o altă problemă: trebuie oprite donaţiile de banane către spitale. Doar datorită medicilor, care fac adevărate minuni, rănitii de la Colectiv sunt în continuare în viaţă. Autoritățile române au fost avertizate în mai multe rânduri, inclusiv prin intermediul Realitatea TV, asupra necesității unui ajutor extern pentru răniții aflați în stare gravă după incendiu. Acum, în cele din urmă, unii răniți sunt transferați în străinătate.
UPDATE. 17 pacienţi vor fi transferaţi în străinătate. O familie a refuzat transferul
O echipă de medici belgieni a evaluat starea răniţilor din spitalele Capitalei şi a propus transferul în spitale din Olanda şi Blegia, într-o primă etapă, pentru 18 bolnavi, dar o familie a refuzat transferul, a declarat, pentru Mediafax, secretarul de stat Raed Arafat.
"O echipă de medici din Belgia a vizitat toţi răniţii din accidentul din clubul Colectiv. După evaluare, a stabilit că, într-o primă etapă, 18 pacienţi ar putea fi transferaţi în spitale din Olanda şi Belgia, dar una dintre familii a refuzat transportul rudei lor, astfel că sâmbătă două aeronave militare ale MApN vor transporta prima nouă răniţi spre trei spitale din Olanda, iar o alta, două ore mai târziu, opt pacienţi către un spital militar din Belgia", a declarat secretarul de stat în MAI.
El a spus că, în toate cazurile, pacienţii pleacă cu acordul familiei.
UPDATE. Franța trimite echipe de câte doi medici, în următoarele 8-10 săptămâni
Mai multe echipe de câte doi medici voluntari vor veni din Franţa, asigurând pentru următoarele opt-zece săptămâni, prin rotaţie, alături de echipele de medici români, îngrijirea victimelor incendiului de la clubul Colectiv, informează Ambasada Franţei la Bucureşti, preciand că fiecare echipa va rămâne în România pentru o perioada de zece zile.
Prima echipa de medici voluntari va sosi la Bucureşti duminică, 8 noiembrie, şi luni, 9 noiembrie, şi va fi formată din doctorul Marc Guibert, chirurg plastician la Spitalul Saint Louis din Paris, şi doctorul Ciprian Isacu, chirurg plastician şi şef al secţiei de tratament al arsurilor de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux. Aceşti doi medici se numără printre primii care s-au declarat solidari şi s-au înscris că voluntari pentru a lucra cu chirurgii români.
"Aceşti medici voluntari îşi vor dedică complet timpul lor pacienţilor lor români, astfel încât să poată însoţi un număr cât mai mare de pacienţi în tratamentul lor, să colaboreze cât mai bine cu echipele române şi să faciliteze legătură cu familiile victimelor internate", se arată în comunicatul Ambasadei.
UPDATE. Marea Britanie poate prelua 12 persoane rănite
Dr. Sarah Pape, medicul britanic specialist în chirurgie plastică și arsuri, a afirmat vineri, la București, că Marea Britanie poate prelua 12 dintre răniții în club Colectiv.
Într-o conferință de presă susținută la Ambasada Marii Britanii, dr. Sarah Pape s-a declarat încântată să întâlnească mulți chirurgi plasticieni români care le-au oferit o îngrijire medicală foarte bună pacienților răniți în club Colectiv la sfârșitul săptămânii trecute.
Ea a apreciat faptul că sunt doctori care muncesc foarte mult, sunt foarte dedicați, iar împreună cu asistenții medicali lucrează ca "o echipă minunată", conform Agerpres.
"Chirurgii de aici nu au nevoie de mine să opereze. Eu le dau informație suplimentară să îi ajut să decidă care parte a corpului și cât de mult necesită chirurgie", a explicat medicul britanic.
Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, a reafirmat că țara sa este alături de România în tragedia de la Colectiv. "Doresc să transmit condoleanțe tuturor celor afectați de tragedia de la clubul Colectiv. Este un moment foarte dificil pentru fiecare român. Marea Britanie este alături de România în acest moment foarte dificil", a spus Paul Brummell.
UPDATE. Doi pacienţi de la spitalul SRI, transferaţi în Olanda
Tânăra din Italia şi bodyguardul de la clubul Colectiv internaţi la Spitalul SRI "Dr. Agrippa Ionescu", în stare gravă, au fost selectaţi pentru a fi transferaţi la un spital din Olanda, ceilalţi doi pacienţi aflaţi în unitatea sanitară fiind în stare stabilă.
Potrivit SRI, familiile celor doi pacienţi aflaţi în stare gravă, cu risc vital major, şi-au dat acordul pentru transferul la un spital din Olanda, scrie Mediafax.
La Spitalul "Dr. Agrippa Ionescu" sunt internaţi şi doi pacienţi stabili hemodinamic şi respirator, aceştia având o evoluţie favorabilă, a precizat SRI.ă
Joi au fost externaţi de la Spitalul SRI doi cetăţeni spanioli răniţi în incendiul din clubul Colectiv, după aproape o săptămână de spitalizare, timp în care au beneficiat şi de consiliere psihologică.
UPDATE: Două aeronave de tip C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni de evacuare medicală, vor efectua în noaptea de vineri spre sâmbătă, două misiuni umanitare de urgenţă către Rotterdam, Olanda (ora aproximativă de decolare 3.30), şi Bruxelles, Belgia (ora aproximativă de decolare 5.00) pentru transferul unor pacienţi răniţi în incendiul de la clubul "Colectiv".
Către Olanda vor fi transferaţi nouă pacienţi, dintre care şase ventilaţi, iar către Belgia opt pacienţi, dintre care trei ventilaţi
După ce, în fiecare zi, ministrul Nicolae Bănicioiu a dat asigurări că răniţii au parte de tratamente adecvate în spitalele din Capitală, acum, autorităţile încearcă să îi trimită pe aceştia în spitale din Europa. Belgia, Olanda şi Germania sunt ţări care deja au anunţat că pun la dispoziţie paturi speciale pentru tratarea pacienţilor arşi.
Numărul de paturi speciale pentru arşi din România este, însă, o necunoscută pentru responsabili. O altă problemă în care autorităţile se bâlbâie este cea legată de banii necesari tratării răniţilor.
Un semnal de alarmă este tras de la distanţă de un medic român care lucrează în Germania.
"Domnul Bănicioiu spune că (n.r. pacienţii) primesc acelaşi tratament ca în Germania? Vă asigur că nu este posibil! Când astfel de bolnavi au bevoie de ventilaţie mecanică specială (în engleză este aşa numita jet-ventilation), iar pe Facebook apar mesaje că Spitalul Universitar are nevoie de comprese sterile şi creme!!!", a scris medicul român pe adresa emisiunii Dimineaţa de Ştiri.
Mai mult, "medicii sunt forțați să spună că au" tot ce le trebuie, iar dacă ar spune că adevărul, ar zbura din spital, a declarat, la Realitatea TV, preşedintele Asociaţiei „Dăruieşte viaţă”, Carmen Uscatu:
"Acești medici au spus că dacă ar spune adevărul ar zbura din spital. Ar trebui să plece în străinătate, odată cu pacieții. Nu se spune nimic, decât în mod informal, decât la telefon după mari rugăminți. Este incredibil ca un ministru să iasă să vorbească despre banane. Medicii sunt forțați să spună că au. Nu vin să declare public: 'nu avem medicamente, de niciunele în spital'. Probabil, de aceea, nu mai poate un medic să vină să spună că nu are, după ce seful lui spune că are".
Reamintim că Nicolae Bănicioiu asigura, joi, la Guvern că "în toate spitalele e aceeași mobilizare". Cu toate acestea, pe surse apar tot mai multe informaţii care susţin că există o criză acută de materiale sanitare.
Uluitor este faptul că acum şase zile, pe 31 octombrie, ministrul Sănătăţii se lăuda că avem de toate şi nu este nevoie de ajutor extern.
Ce a observat un medic britanic
Situația din România a ajuns inclusiv în Parlamentul britanic. Un parlamentar britanic a cerut ajutorul premierului David Cameron pentru răniții din clubul Colectiv, după ce un medic specialist în arsuri a observat că la București există doar 25 de paturi speciale pentru cei 130 de răniți din clubul Colectiv, scrie un ziar local din Marea Britanie, potrivit chroniclelive.co.uk.
Informația privind lipsa unităților speciale pentru arși a fost dezvăluită de Anne-Marie Trevelyan, parlamentar britanic, care a cerut ajutor premierului David Cameron.
Solicitarea a venit după ce un medic din circumscripția parlamentarului, Sarah Pape, unul dintre cei mai mari sepcialiști în arsuri din Regat, a ajuns la București.
"Înțeleg că există doar 25 de paturi speciale pentru arși", a precizat parlamentarul.
Mesajul unui director de spital pentru guvernanți
Un mesaj trimis de un director de spital și citit de Rareș Bogdan, în emisiunea Jocuri de Putere din 1 noiembrie, a dezvăluit realitatea din sistemul medical românesc, în contextul tragediei din clubul Colectiv.
"Vom avea mai multi morti decat cei estimati dintr-un motiv bine determinat:
In spitalele romanesti Nu exista protocol EFICIENT pentru salvarea arsilor majori, lucru stiut de catre toti directorii de spitale.
Guvernul trebuia sambata sa ceara urgent paturi la 3-4 spitale din Austria , Elvetia, Israel, turcia, plus sa asigure financiar pod aerian cu asistenta pentru resuscitare in zbor. Asta cu "doliu national" e zero barat
Medicii romani au fost solidari, dar Nu e suficient !!! Din pacate au trecut deja 48 de ore, e prea tarziu pentru arșii majori", se precizează în mesaj.
Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, declara, duminică, la Guvern, că este posibil să mai fie înregistrate încă aproximativ 20 de decese în "următoarea perioadă", în rândul celor răniților în urma incendiului izbucnit, vineri seară, în Club Colectiv.
"Riscăm să mai avem încă decese, și chiar un număr semnificativ din cei internați, având în vedere că un număr este încă critic. Sunt 90 în stare gravă și critică. Sunt unii foarte grav și unii grav. Asta nu înseamnă că ne așteptăm să avem, Doamne ferește, 90 de decese. Din aceste cazuri, statistic vorbind, un procent poate să fie cu riscul de a sucomba în timpul tratamentului", afirma secretarul de stat.
Întrebat dacă procentul celor care ar putea să moară se apropie de 50% , Raed Arafat a răspuns că e posibilă o dublare a numărului actual al deceselor:
"Cel puțin din ce s-a vorbit în cadrul discuției este posibil încă să se dubleze numărul actual al deceselor, adică să mai avem încă vreo 20 de decese în următoarea perioadă, este posibil, dar aceasta este o cifră care este foarte orientativă, asta nu înseamnă că așa va fi".
De ce există autoritățile?
Există câteva cazuri grave pentru care s-a dat acordul medical pentru a fi transportate în spitale mai bine dotate din străinătate, dar autoritățile medicale ezită să aprobe aceste transferuri dacă ele sunt făcute pe baza formularelor E112. Acest formular permite ca toate costurile cu pacientul respectiv, în spitalul din străinătate, să fie suportate de către statul român, și nu de către pacient sau familie, potrivit HotNews.ro.
Dată fiind complexitatea cazurilor, costurile medii pot ajunge într-un spital din vestul Europei la jumătate de milion de Euro pentru un singur pacient. Dacă doar o treime dintre aceste cazuri grave vor fi transferate în străinătate pe baza formularului E112, atunci statul român va fi pus în fața unei cheltuieli de aproximativ 20 milioane de euro. O sumă de o asemenea dimensiune necesită aprobare specială de la buget, dar miniștrii demisionari nu au dreptul să semneze astfel de documente, mai notează HotNews.ro.