MENIU

Bani grei pentru tăiat frunză la câini! Cu cât sunt plătiţi 42 de inspectori guvernamentali

Bani pentru tăiat frunză la câini! Cu cât sunt plătiţi 42 de inspectori guvernamentali
<p>Bani grei</p>

O jumătate de milion de euro! Atât însumează salariile pe care le primesc, anual, 42 de funcţionari care taie frunză la câini. Numiţi pompos "inspectori guvernamentali", aceştia sunt, de fapt, prefecţi şi subprefecţi traşi pe linie moartă de fostele guverne. Asta în timp ce la prefecturi au fost numiţi temporar oameni de încredere ai partidelor, deşi nu au dat examen pentru a deveni înalţi funcţionari publici, aşa cum prevede legea.

Acum zece ani, Guvernul a decis ca funcţiile de prefect şi subprefect să fie depolitizate şi ocupate de un corp de experţi. Cum aceştia erau apolitici doar de formă, guvernele au apelat la aşa-zisa "mobilitate" pentru a scăpa de ei. Adică îi mutau de la prefecturi în coordonarea Secretariatului General al Guvernului, unde deveneau inspectori guvernamentali. Funcţionari cu atribuţii incerte, dar bine remunerate!

"Eu am atribuţii, spre exemplu, vizitez lunar patru primării, conform fişei de atribuţii, eu controlez fiecare punct, cum sunt ei pregătiţi să acţioneze într-un caz de risc major pe situaţii de urgenţă, cu ce sunt ei dotaţi pentru prompta intervenţie. De exemplu, să luăm o inundaţie sau vânt puternic, cad pe o şosea, pe un drum, nişte copaci, cu ce intervin ei să dea drumul la circulaţie?", spune Constantin Dumitrescu, inspector guvernamental, fost subprefect de Gorj.

Tot în virtutea "mobilităţii în funcţie", foştii prefecţi sau subprefecţi erau mutaţi în alte judeţe, departe de familie, în speranţa că îşi dau demisia. Statul deconta cazarea şi transportul. Alţi bani de la buget.

"În 2009, primisem atribuţii în judeţul Mureş. Mă trimiseseră pe mine de la Tulcea la Mureş, vă daţi seama, nişte cheltuieli inutile", spune Chirică Lefter, inspector guvernamental, fost prefect de Tulcea.

Datele oficiale ale Guvernului, puse la dispoziţia Realitatea TV, arată că statul plăteşte în prezent, 42 de inspectori guvernamentali, cu un salariu mediu de 3.978 de lei. În total, aproape o jumătate de milion de euro pe an. Dintre aceştia, 11 nu au niciun fel de atribuţii trasate. Cu alte cuvinte, sunt plătiţi să stea degeaba.

În timp ce inspectorii guvernamentali sunt ţinuţi pe tuşă, fostele guverne au numit în prefecturi oameni de încredere, care nu au dat însă examen pentru a deveni funcţionari.

"În 2014, ANFP a acordat avize pentru exercitarea temporară a unui număr de 3447 de funcţii publice de conducere şi corespunzaătoare categoriei de înalt funcţionar publici, atât în administraţia centrală, cât şi în administraţia locală. Deci peste 3.000 de numiri au fost făcute cu caracter temporar ca excepţie de la regulile prevăzute de lege", spune premierul Dacian Cioloş.

Dacă sunt numiţi temporar, prefecţii pot fi demişi fără a mai putea da statul în judecată, pentru că nu sunt protejaţi de statutul de înalţi funcţionari publici.

Mai multe articole despre:
guvern inspectori guvernamentali