MENIU

Bani de la Comisia Europeană pentru o parte din Autostrada Soarelui

<p>AUTOSTRADA SOARELUI</p>

Comisia Europeana a hotarat sa acopere costurile de constructie a tronsonului Cernavoda - Constanta din Autostrada Soarelui, finantat initial de statul roman printr-un imprumut, a anuntat, marti, executivul comunitar intr-un comunicat de presa emis de cabinetul comisrului european pentru Politica Regionala Corina Cretu.

Prin decizia semnata luni de Corina Cretu, statul roman nu mai returneaza acest imprumut care este astfel acoperit de Fondul de Coeziune. Suma de 305,7 milioane euro acordata de Fondul de Coeziune acopera 85% din costurile de constructie ale celor 51,3 kilometri de autostrada dati in folosinta deja in noiembrie 2012, a mentionat sursa citata.

Pentru a construi Autostrada Soarelui, statul roman a contractat in 2005 un imprumut de la Banca Europeana de Investitii.

Pe 2 septembrie 2014, Romania a cerut Comisiei Europene sa finanteze retroactiv construirea acestui tronson, ale carui beneficii sunt: diminuarea cu 30% a accidentelor grave de circulatie intre Constanta si Cernavoda si scaderea timpului de calatorie Bucuresti- Constanta de la 2 ore si 30 de minute la 1 ora si 51 de minute.

Masura luata de Comisia Europeana, la solicitarea autoritatilor romane, se inscrie in seria de proiecte introduse in procedura de finantare retroactiva, prin care mari lucrari de infrastructura finantate initial din imprumuturi care trebuiau platite de Romania de la bugetul de stat sunt acoperite din fonduri europene.

Mai multe pe Hotnews.ro.