MENIU

Bancherii au vești proaste: cresc taxele și prețurile, dar și ratele creditelor. Sindicatele cer lămuriri legate de planul fiscal

Puterea de cumpărare va fi afectată de majorările de prețuri

Bancherii vin cu un nou raport sumbru. Experții estimează, din nou, creșteri de taxe și sunt de părere că TVA va crește cel puțin pentru bunuri și servicii. Și alimentele s-ar putea scumpi de la anul, iar ratele vor rămâne și ele mari pentru că economiștii se așteaptă ca Banca Națională să mențină dobânda la nivelul de 6,5%. Azi, sindicatele stau față în față cu premierul și discută și despre planul fiscal, potrivit Realitatea Plus. 

Un nou raport sumbru lansat de Banca Comercială estimează, din nou, creșteri de taxe. Experții BCR sunt de părere că TVA va crește, dar doar pentru bunuri și servicii, nu și pentru alimente.

Chiar și așa, este foarte posibil ca alimentele să se scumpească, iar creșterea economică să-și încetinească ritmul.

Economiștii bănci se așteaptă în continuare la dobânzi mari și anul viitor și estimează că BNR va păstra dobânda cheie la nivelul de 6,5%.

Ratele se mențin la un nivel destul de ridicat și în prezent chiar dacă BNR a redus puțin dobânda cheie. În cazul unui credit de 250.000 de lei pe 30 de ani calculat în IRCC, rata lunară este de 2.100 de lei, potrivit Realitatea Plus.