Anunţul făcut de Inspectoratul Şcolar: Ce se întâmplă cu băiatul care şi-a ucis bunica?
Caz incredibil în Capitală! Băiatul de 9 ani care și-a ucis bunica în primăvara acestui an a fost trimis la școală, chiar în ziua următoare, potrivit surselor Realitatea TV. Apoi s-a plimbat pe la trei școli, fără ca autoritățile să îi decidă soarta, pentru că nu poate răspunde penal. Chiar și acum, reprezentanții instituțiilor statului ridică din umeri. Așteaptă un răspuns din partea părinților pentru a vedea dacă băiatul va rămâne în școala de masă sau va fi școlarizat acasă.
"Sunt revoltat pentru faptul că suntem puşi în situaţia de a accepta un copil...părinţii au ascuns faptul că este vorba de un copil cu astfel de antecedente în momentul în care au cerut transferul, directorul nu a ştiut până foarte târziu de acel copil", a spus un părinte.
Revoltați, părinții elevilor care învață la Școala 5 din Capitală au venit să ceară socoteală Inspectoratului Școlar. Sunt supărați pentru că părinții băiatului de 9 ani, care și-a omorât bunica în primăvara acestui an, vor să-l transfere la instituția unde învață și copiii lor.
"Este o situaţia care nu s-a mai întâmplt...nu s-a mai întâmplat niciodată ca un copil de 9 ani să facă ce a făcut. Normal că este ceva frustrant dar nu poţi să ţi refuzi unui copi dreptul la educaţie", a afirmat un alt părinte.
Potrivit surselor Realitatea TV, băiatul a fost trimis la școală chiar a doua zi, după ce și-a omorât bunica, în luna mai. Dar părinții au ascuns ce s-a întâmplat acasă, iar directoarea a aflat de la Inspectorat. La începutul acestui an școlar, copilul a fost transferat la Școala numărul 45. Acolo, părinții s-au revoltat, iar băiatul a fost din nou transferat. De data aceasta la Școala nr. 5.
"Nu există evaluare psihologică, nimic, e liber, nu am nimic împotriva dacă aşa zice legea, dar să îl pui în colectivitate cu sute de copii, eu nu sunt de accord", a mai spus un părinte.
"În acest moment, elevul despre care s-a vorbit nu este şcolarizat nicăieri"; a precizat Maria Manea, purtător de cuvând al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
În acest moment, copilul se află împreună cu mama lui la un Centru de Maternitate.
"Există două posibilităţie şi anume şcolarizarea la domiciliu sau sau şcolarizarea în învăţământul de masă", a afirmat Maria Manea.
Copilul așteaptă ca autoritățile și părinții să-i decidă soarta.
Cristi Dănileţ, judecător, a precizat că procurorul când va închide cazul pentru că acel copil nu are vârsta pentru a fi judecat, trebuie să sesizeze Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau instituţia să ia ea decizia. "Un minor care a comis o crimă trebuie supus unui tratament speciale, fie ca supraveghere, fie consilieră psihologică", a precizat acesta.
În România, copilul care comite o crimă DAR nu are 14 ani împliniți nu poate fi tras la răspundere penală.